"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

вторник, 26 юни 2012 г.

ИСУС ХРИСТОС – ПОЛИТИК ?


Ако нещо не може да се докаже, просто трябва да се откажем от него такива са убежденията на холандският  режисьор Пол Верховен, написал книга Исус от Назарет”.
Излязла от печат през 2008 година, книгата  предлага алтернативна история на живота и деянията на Исус Христос.
Верховен прави достатъчно много любопитни изводи. По неговата версия Исус от Назарет е политик и стратег, водач в борбата на евреите срещу римското господство. И не фокусник, способен да нахрани стотици с манна небесна, да превръща водата във вино, да укротява буря или да ходи по Галилейското море. Не закъснява и скандалното заявление : "Исус е син на Мария и римски легионер (!!!), заченат в резултат на насилие.” Така авторът начисто отрича версията за непорочното зачатие , а следователно, и Божествения произход на Исуса.
За Верховен не е имало предателство на Йуда, а Христос е убит изключително по политически причини, сериозна заплаха за римската власт. Защото не е Син Божи , a мислител и водач от плът и кръв, предложил на света множество неувяхващи и досега идеи.
Така Пол Верховен поставя под съмнение целият Нов Завет. Единственото за Верховен са пророчествата на Исус , но не като нова религиозна доктрина, а нов Етичен Кодекс. Но живее Исус от Назарет във времето, когато тези идеи се възприемали като утопични. Неговите призиви – да обичаш ближния си и да разбираш своите врагове са отхвърлени от обществото, недораснало за тях.
Пол Верховен мечтае да заснеме филм за живота и  деянията на Христос, но не поредна приказка”, а истински , подкрепен с научни доказателства. Напълно възможно е да вземе за основа своята книга, но откъде ще намери научните доказателстване е известно.
Ясно е само едно Верховен не ще избегне анатемата!!!