"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

петък, 20 май 2011 г.

Израелско оръжие за аржентинската хунта

В хода на Фолклендската война правителството на Менахем Бегин оказва военна поддръжка на диктаторския режим в Буенос Айрес, но безуспешно....
От наскоро излязлата книга на аржентинеца Ернан Добри / Operation Israel / става ясно, че Израел в лицето на министър председателя по онова време Менахем Бегин оказва помощ на аржентинската хунта изключително заради личната неприязън към англичаните. Бегин е изпитвал толкова дълбока ненавист към англичаните, че е бил готов да оказва всякаква помощ на техните врагове.. Израелските специални служби са доставяли ново въоръжение на полковниците в Аржентина, което обаче не ги спасява от поражение. Става дума за противогази, ракети «въздух- въздух», радарни станции, резервоари за допълнително гориво на изтребителите и даже френски самолети «Мираж»!!!
Войната между Аржентина и Англия започна заради претенциите на Аржентина на Фолклендските острови, принадлежащи на короната. След десантът на аржентинците /април 1982 година/ на островите и обявяването им за аржентинска територия, Англия изпраща мощна флотилия. В края на юни всичко е свършено: аржентинците признават своето поражение и хунтата се разтурва. В хода на боевете загиват 650 аржентинци и 255 англичани.
Менахем Бегин, по написаното от автора, не прощава на англичаните убийството на приятеля си от движението «ЕЦЕЛ» Дов Грунер. /както е известно, Менахем Бегин ръководи «ЕЦЕЛ», която заедно с «ЛЕХИ» се бори против британския мандат/.От своя страна Аржентина  се намира в отчаяно положение и остава без съюзници.
Преди началото на войната представители на израелските ВВС се срещат с военни от Буенос Айрес, които изявяват готовност да закупят военно оборудване и амуниции. Но всяка сделка трябва да бъде одобрена от министър -председателя. А Бегин реагира по следният начин:
«Това оръжие е предназначено да убива англичани? Ако е така- напред! Аз мисля, че Дов Грунер би бил щастлив да чуе това
Това време  действията на британската корона в Палестина са позабравени, но Бегин изпитва ненавист към англичаните. Не помагат и съветите на неговите сътрудници от опасното сътрудничество с хунтата,  но Бегин не слуша никого. Именно тази ненавист, а не политическите съображения определят избора на Бегин и той прави всичко възможно да помогне на аржентинците.
Изпратени са не само оръжиеи амуниции, но и инструктори и специалисти. За да не афишират своите връзки с хунтата, доставките се извършват по обиколен път, през Перу. Перуанският президент по това време Фернандо Тери играе активна посредническа дейност- израелското оръжие се доставя по морски път в пристанищата Лима и Калао, прехвърлят се на аржентински самолети и се доставят в Буенос Айрес. Тежкото въоръжение Израел и Перу организират със самолети на Белгия, летящи под флага на Люксембург!
Тази операция не остава незабелязана от английските спецслужби, техни агенти успяват да фотографират отправката на въоръжението в Перу. Фотографиите се появяват в един от английските вестници и английския консул в Израел изразява възмущението си , като захвърля гневно на бюрото на Бегин тези фотографии. Но Бегин категорично отрича военни доставки за хунтата и вмешателство в конфликта.
Масираните военни доставки на Израел не помагат особенно на хунтата и  не предотвратяват провала на военната авантюра. Фолклендските острови се връщат на Англия и опита на Бегин да отмъсти на англичаните се проваля.

1 коментар:

  1. Аман от алчни и безкрупулни хора, които обикновено имат добро обществно положение и могат да влияят на процесите в обществото. Тъжното е, че заради билните си амбиции повличат всички след себе си!

    ОтговорИзтриване