"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

сряда, 15 февруари 2012 г.

Соломон и Савската царица

Преди 3000 години Савската царица идва по днешните палестински земи, привлечена от разказите за юдейския цар Соломон, неговата мъдрост и богатство. Посещението, описано в Книгата на Царете вдъхновява множество автори за преразказ на библийските събития от онова време.
Цялата тази история ще бъде предмет на следващите мои бележки, а сега предлагам само видяното в етиопската християнска църква в Гроба Господен в Йерусалим.

Цар Соломон в очакване на Савската Царица
етиопска църква в Гроба Господен

Етиопската християнска иконография упорито утвърждава написаното в Библията, за родствените връзки между еврейския и етиопски народи. Съгласно традицията, от тази сексуална връзка се ражда Менелик, дал началото на династия, управлявала Етиопия до последния император Хайле Селасие през 1974 година, когато е свален от власт.
Според някои предания, Менелик пренася Ковчега на Завета в Етиопия, който и ден днешен се съхранява в град Аксум. Други разказват, че еврейски войни от коляното Леви връщат Ковчега на Завета в Иерусалим, следите на който се губят след разрушаване на Храма Господен от римляните.

1 коментар: