"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

сряда, 22 февруари 2012 г.

Арменските корени на Йерусалим

Влизате през вратата Цион в Стария град на Йерусалим,надясно за Стената на Плача, наляво към Арменския квартал. При образуването на държавата Израел в Арменския квартал на Йерусалим живеят 16000 души, сега са около 2000, от които 600 с израелско гражданство.
Местните арменци говорят на западноарменски диалект, а болшинството пристигащи на източноарменски с много заимствания от руския език. Доколкото Израел е еврейска държава, гражданство на новопристигналите арменци не се дава, но с упорство и желание визата може да се продължи. За желаещите да поживеят по дълго време може да се намери двустаен за по 600 до 700 долара на месец, без големи удобства.
В Арменският квартал съществува семинария духовна, в която се обучават 30 – 40 студенти от Армения и други страни. Арменците в Йерусалим са деликатен народ, с изключение един ден неделя преди Пасха. 1400 години се води непрекъсната борба между арменската и православната църква/гръцката/ за изключителното право за запалване на Светия Огън в Храма на Гроба Господен. И за съжаление не минава година без истински бой между свещеннослужители на двете конфесии.
Ако посещавате Йерусалим, непременно трябва да видите Арменската патриархия, железните врати на която са поставени от патриарха Крикор през 1646 година. Там има интересен музей и библиотека с уникални манускрипти. Съхранява се лист от Евангелието на Марк и безценни книжни миниатюри от преди 10 века.
В Арменският квартал си струва да посетите Събора св.Яков, който изглежда доволно странно, няма врати, само кожено платно прикрива входа, липсват и прозорци, осветлява се с лампади.
На входа свещеннослужител следи за фасона на посетителите – не се допускат мъже в къси панталони и жени с оголени гърди! В храма гостите, седящи на дървените скамейки не могат да кръстосват крака, за да показват неуважение към водещия богослужението.
Счита се, че в Храма е погребана главата на апостол Яков, отсечена от меча на цар Ирод Агрипа Втори, а под олтаря е погребан Яков Младши. В двора на Храма могат да се видят дървени клепала, висящи на вериги. Мюсюлманите до края на 19 век са забранявали камбанен звън и арменските свещенослужители са приканвали миряните на служба с биене по дървените дъски.
Арменците вярват в Божествената природа на Исуса Христа, имат обичай да извършват жертвоприношения, като жертвата след това се вари в подсолена вода. Месото се изяжда частично от свещенниците, другата се дава на бедните, като месо за следващия ден не трябва да остава. Тези жертвоприношения са подобие на извършваните в Йерусалимския Храм на евреите и това говори за дълбоката древност на арменската църква.
Арменският квартал е място не само на арменски светини,тук ще срещнете мясялмански, коптски, етиопски, сирийски.Тук е намерил приют сирийски манастир с храм от 12 век.
Приказно място, като и цял Йерусалим. Трудно ще намерите разлика между истинското и измисленото, а религиозната алегория – от историческите факти. Но едно можем със сигурност да твърдим – в таверните наоколо ще намерите истински арменски коняк!

Няма коментари:

Публикуване на коментар