"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

събота, 21 май 2011 г.

ООН и двойните стандарти

Колкото и парадоксално да звучи, но именно военните операции на западните държави срещу арабските страни нагледно демонстрират степента на деградация на организацията, наречена «Организация на обединените нации». Става ясно каква жалка гротестка и далече от действителността е този странен институт, който причинава повече вреда, отколкото полза. САЩ преди седмица ликвидираха терориста Осама Бен Ладен на територията на суверенна държава. Америка не намери за нужно да получи разрешение от пакистанските власти. Още повече от ООН! Някога тази организация, която е настанена в Ню Йорк,  да е посмяла да произнeсе поне една дума срещу САЩ и действията му?
Европейските съюзници водят безкомпромистна война срещу Муамар Кадафи на суверенната и територия, без да получат разрешение от ООН. Не че Кадафи е «вода ненапита», но за такава операция трябва поне формално разрешение. Нефтът и политическото влияние е по -важно за неоколониалистите, отколкото световното мнение и редицата протести – Русия, Китай и други. Унищожаването на Бен Ладен, а не неговото пленяване и съдене е било предпочитан вариант. Сътрудници на специалните служби , желаещи да останат анонимни, заявяват пред агенция Ройтер, че операцията е замислена като унищожаване. Всички официални лица на Британия, Франция, Италия, Европейския Съюз приветствуват ликвидацията на Бен Ладен. И забравиха какво говориха преди няколко месеца!!
Главата на външното ведомство на Франция заявява: "Извънсъдебните разправи противоречат на международните норми.»  Бившият министър на външните работи на Кралството: «Британското правителство нееднократно е заявявало, че такива ликвидации са незаконни, необосновани и довеждат до обратен резултат.» Хавиер Солана, бившият глава на Европейската отбранителна агенция също се присъединява към тези гласове.
А сега какво става, нито една от тези държави или политически деятели на осъждат ликвидацията на терориста на века от американския спецназ!!! Точната ликвидация на американците стана достойна за подражание и похвала. /Само Хамас я осъди, което е напълно естествено./ Именно еврейската държава разработи тази концепция, за да се бори с терористите, именно нейните тайни служби ликвидираха повече хора, отколкото всички ликвидационни групи на САЩ. И когато израелтяните разстрелваха и тровиха терористите на ФАТАХ, ХАМАС, Исламски джихад, Хизбалла , «цялата прогресивна общественост»  запълваше ефира с твърдения, че ликвидацията без съд и присъда е аморална и незаконна!!
 В Египет под предлог «защита на демокрацията» бе свален режима на Мубарак при подръжката на ООН и западните държави. Обаче в Сирия, въпреки убийствата на мирни граждани, ООН и Запада не се намесват. Не се намесват, за да не предизвикват Башар Асад и за да не попадне окончателно  под опеката на Иран. Същото става в Бахрейн, Иран, помним Чечня, площад «Тянънман». Къде е логиката, последователността, така ли се гради  и защитава демокрацията?
ООН бе създадена на основите на Лигата на нациите като амбиционен проект на демократичните държави, победили нацизма и с единствена задача – да предотвратят нова опустушителна война. Обаче постепенно организацията започна да си присвоява нови и  други функции. В продължение  на 40 години ООН приема резолюции по арабскоизраелския конфликт, осъжда Израел за окупацията на Самария и Юдея, закриването на ивицата Газа по въздух, вода и суша, строежа на еврейски селища на окупираните територии  и нещо да се е променило?
Иран със своята ядрена програма предизвика Евросъюза, САЩ и ООН да приемат санкции, целящи ограничение сътрудничеството в икономическата, политическата и военната област. Беззъби и козметични санкции, защото Иран намери начин да ги избегне със сътрудничество с Турция и Сирия. Само през февруари обема на търговията с Турция нарасна на милиард и половина долара, а миналата година 10 милиарда. Иранският нефт се продава чрез Сирия и след повишаване на цената на нефта иранците получиха допълнителни дивиденти.
Под чадъра на ООН се създава световно квазиправителство, което със своите разнообразни инициативи поставя под съмнение националния суверенитет на различни страни. С  Международния съд в Хага, мирната мисия в Косово и други инициативи ООН създаваше и създава централизиран механизъм на власт, която с твърда ръка управлява . Обаче системните провали и неефективността на този механизъм станаха забележими в последно време. Отново и отново се проявява абсурдността на идеята в международен съюз да влизат режими, несъвместими по своята същност и които се ръководят от различни морални ценности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар