"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

сряда, 13 юли 2011 г.

Религиозен диктат


Религиозните фанатици в Израел настояват религиозния закон да стои по високо от светския и служителите на религиозния култ  да не са подсъдни за своите деяния от светския съд.
Превръщането на Израел в държава на Галаха/1/ е равносилно на кастрация на неговата демократична система: страната ще се превърне във втори Иран, управлявана от аятоласите на юдаизма.
Равин от Цфат, държавен служител, издава постановление за забрана за даване под наем на квартири на арабски студенти, учещи в медицинския колеж в града. Група интелектуалци подават жалба до генералния прокурор, но той половина година не намира време да разгледа  жалбата и няма прокурорско решение.
Тази неделя бе арестуван равин Дов Лиор. Началото на този скандал бе издадената преди година книга на равина Ицхак Шапира «Царска Тора», където автора препоръчва убийства на гоите/  невреи /. В ситуация на непрекъснати войни и противопоставяния с арабите, евреите са в постоянна опасност и им се разрешава да лишават от живот, всички, които не са евреи. Според авторът, не само се «разрешава», но и се «препоръчва» да се убиват не само вражеските войни, но и тези, които го поддържат или «вдъхновяват».Религиозната препоръка е да се лишават от живот и мирни жители, ако така се получи превъзходство във войната. Но истинска буря предизвика абзац от книгата, в който се казва, че могат да се убиват и деца, ако е известно, че когато пораснат могат да причинят вреда !!!!!
Всяка написана от равин книга трябва да получи одобрение от четири други религиозни авторитети. Този «шедьовър» получава одобрение и сред тях е равин Лиор. Полицията започва разследване и на многоброийните покани равин Лиор не се явява, следва арест. Стотици религиозни заселници на палестинската земя устройват демонстрации и погроми в защита на равина, плюят на закона, затварят пьтища и се сражават с полицията.
Въховният съд не намира време да разгледа жалбите и да усмири протестите, но намира време да се произнесе за събаряне на палестински домове като «възмездие за терористична дейност», да разреши «умерени насилни средства» при разследване на полицията,разрешава строежа на «разделителната стена между палестинци и евреи»!!! Понякога, под давлението на привържениците на мира и левите сили издава разрешения за събаряне на «незаконни строежи от израелски граждани на окупираните територии», забранява «ликвидацията на терористи, ако има опасност за живота на мирното население» и други. Всяко едно такова решение се посреща на нож от десните, но за този антагонизъм има по- дълбока причина.
За разлика от съвременното християнство, но почти като в исляма, юдейската религия е не просто отношения на човек и Бог, но и човек с човек. Юдейският закон обхваща всички сфери на обществения и частния живот, поради което за правоверния юдей, европейските принципи на отделянето на религията от държавата е анатема.
Но когато юдейският закон, по подобие на Шариата, влиза в противоречие с израелския светски закон, кой от тях е главния? Дали демократичният закон, приет от Кнесета, който може да бъде изменен по волята на народа или закона, даден от Всевишният на планината Синай за вечни времена и не може да бъде изменен?/освен да се тълкува по разному/
Религиозният фанатизъм държи религиозния закон да стои по-  високо от светския и религиозните служители да не могат да се подчиняват на светски съд. И вече много години, когато Върховния съд произнася противно на религиозните постулати решение, равините събират многохилядни демонстрации на протест. Дълго време религиозните представители в Кнесета, техните професори и политици подкопават добросъвестността, независимостта и правомощията на Върховния съд на Израел!
В това е проблемът! Генералният прокурор счита книгата призив за убийства и насилие, а равините, вмешателство в дебатите по въпросите на вярата. Между двете позиции не може да има никакъв компромис.
1 -Галаха – юдейско право,закони на юдаизма,регламентиращи религиозния,семейния и обществения живот.
Подобни материали:
 http://articlesaboutisrael.blogspot.com/2010/10/blog-post_04.html, http://articlesaboutisrael.blogspot.com/2010/09/blog-post_21.html, http://articlesaboutisrael.blogspot.com/2010/08/blog-post_368.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар