"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

неделя, 29 май 2011 г.

Комунистическите тезиси на Барак Обама

Следва да признаем, че в историческа перспектива комунистите са играли най- важна роля в палестинското освободително движение. Те не само бяха ефективен противовест на исламистите, но от всички съставляващи на Организацията за освобождение на Палестина заемат най - конструктивна позиция по отношение на Израел.
Фоад Нассар


Този подход се формира благодарение един от първите лидери на палестинските комунисти Фоад Нассар. Още през 40 – те години на миналия век, въпреки заплахите на арабските националисти сътрудничи с евреите. През 1948 година посредничи за прекратяване на огъня между местните араби с военната израелска организация «Хагана». По късно, вече през 70 – те години заедно със Сулейман ал- Наджаб обявяват инициативата :»Палестинска държава в обмен на мир». Даже в годините на интифадата, Палестинската Комунистическа Партия признава Израел и призовава към създаване на държава в пределите на «Зелената линия». Фактически сегашният президент Обама повтаря тезисите на Компартията на Палестина от 70-те и 80 – те години.На този фон става ясен стремежа на Росия да повиши политическата тежест на бившите комунисти по време на разговорите в Москва през миналата седмица между главата на руското външно ведомство Лавров и представители на повечето палестински организации.
Бившите комунисти, които след краха на СССР се превърнаха в «Народна партия» се ползват с минимална подръжка /предимно интелигенцията/ от населението на Самария и Източен Йерусалим и не набират 3 % по време на изборите. Принудени са да търсят алианс с други политически сили, за да получат само едно място в Законодателния съвет на палестинската автономия.
Както и израелската, така и палестинската компартия възниква през 20 -те години на миналия век от емисари на Москва. Основните сили на комунистите се групират в Йерусалим, Рамалла, Шхем и Йерихон. В началото на 50- те години стават основа на Йорданската компартия, която поради преследвания на властите е принудена да действува нелегално.
След войната през 1967 година, членовете на партията, останали в Самария и Юдея образуват Палестинската комунистическа партия. Ръководството на Организацията за освобождения на Палестина се основава в Ливан, но в нейните звена на териториите се включват и комунистите и тяхната роля не се нрави на ръководството на Фатах. Комунистите заемат ключови позиции в Палестинския Национален Съвет, но Фатах успява да установи контакти с Москва и ролята на комунистите отслабва.
Дов Ханин   -   фото Флеш90
 Москва заподозира обаче активисти на Фатах във връзки с ЦРУ и решава да създаде Палестинска Комунистическа Партия без връзки с йорданската. Нейна основа стават активисти от Западния бряг, Ливан, Газа и съмишленици от емигрантите в Европа. Комунистите стават основа на политическа борба, без да участвуват в терористична дейност и въоръжени стълкновения с израелската армия. Но с разпускането на Варшавския блок и краха на СССР нейното влияние е в дълбока криза и губи своето влияние, главно заради популярността на исламистите от началото на 90 те години.От 1977 година палестинските комунисти, заедно с отцепилите се израелски комунисти след прекратяване на дейността на Израелската комунистическа партия образуват блока ХАДАШ, който има 4 мандата в израелският Кнесет, един от които е еврей – Дов Ханин.Няма коментари:

Публикуване на коментар