"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

понеделник, 6 юни 2011 г.

Йуда Искариот и съвременните "сикарии"


Ясер Арафат и водача на Натурей Карта Хирш

Евангелският персонаж Йуда Искариот често описват като «Йуда Сикарий». Тези сикарии по времето на антиримското въстание са убивали евреи, сътрудничили с окупационната власт. И самите римляни, разбира се! Под  плаща сикариите са носили къс римски нож – на латински «сика». Сикариите често се споменават в Талмуда, но винаги са отрицателни герои. Юдаизмът въобще се отнася  негативно към  евреи, убиващи евреи. Смъртното наказание при евреите се е прилагало много рядко и е било съпроводено с много условия.
От време навреме сред евреите се появяват хора, които се наричат сикарии. В сегашно време ходят слухове, че през 70- те години на миналия век е съществува нелегална организация «Съюз на преторианците», поставяща си за цел взривяване на джамията Ал Акса /построена, според легендата на мястото на древния еврейски храм/ в Йерусалим и нейните членове са се считали последователи на древните сикарии.
Новите сикарии се появяват в Израел преди 5- 6 години и не са много известни извън ултраортодоксалния свят. Устройват безпорядки в Ашкелон против строителството на болница на местото на древни гробища. Властите уверяват, че костите не принадлежат на евреи, напразно напомнят, че Ашкелон е място за обитаване от филистимяните, но ултраортодоксите шумно настояват за спиране на строителството. Подобни безпорядки «новите сикарии» устройват и в Яфо, но те утихват след уверението, че там са открити кости на животни.
В светската преса обикновенно се пише , че организатори на тези безпорядки са членове на общината «Натурей Карта»,  но зад последните акции стои организацията «Сикарикин»/арамейското име на сикарии/, с не повече от 20-50 членове. Всички младежи, несъгласни със старото ръководство на «Натурей Карта», не придаващо внимание на уличните протести, с нов лидер рав Израел Меир Койфман. Тези ултраортодокси  сьществуват само на помощи от евреите в САЩ. Връх на тяхната дейност са  демонстрациите с изгаряне на израелския флаг в Деня на независимостта, с твърдението, че създаването на израелската държава е най -страшното престъпление на ционистите. Според тях не може да съществува държава преди да дошъл Месията.! Известна е тяхната акция против носенето на перуки от религиозните жени. В ултраортодоксалният свят е прието жената да бръсне главата и след това да носи перука, но така постъпват само малък брой жени от двора «Толдот Аарон».
Според мен няма никаква нова идеология в това противопоставяне, всичко се свежда до демонстрации, с единствената цел – събиране на помощи в САЩ. Там дворовете Мункач и Сатмар яростно  ненавиждат Израел, считат я държава на войнстващ атеизъм и винаги са готови да пожертвуват големи суми за антиправителствени демонстрации. Има и още една група – много по-' многобройна, присъстващи на демонстрациите, без особени възможности за религиозно образование/ за това се иска дарование, а не всички го притежават/. Така че, тази общност е бульона на безпорядките, устройвани от сикариите.
Има ли бъдеще за тях, ще се превърнат ли в израелски Талибан е трудно да се каже. Сега те настройват не само светските израелтяни против себе си, но религиозните от най -крупния двор на Гурските хасиди, а това вече е сериозно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар