"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

сряда, 10 август 2011 г.

Палестина след 10 години


Не е нужно да бъдеш пророк, за да си представиш как ще изглежда Палестина след 10 години, ако не настъпят съществени изменения в дълговечния конфликт между палестинци и евреи.
Гневът в палестинското общество ще продължава да расте. Светските екстремисти, ако са останали такива, плахо ще настояват за конфронтация, а религиозните ще осъществяват още по- голямо насилие. Осъждането на «ционистката държава на апартейд» ще става все по гръмко. Отново ще се появят терористи- самоубийци за нападения на граждански и военни обекти. Дали ще има или няма палестинска държава вече ще бъде без значение. Абу Мазен и другите около него ще са само носталгичен спомен. Палестинците ще празнуват 73 годишнина от Накба / арабската катастрофа /, а евреите 73 години еврейска държава.
Бениамин Нетаниаху все още е министър- председател, но сега ще носи кипа, защото е заложник на религиозните партии и ще търси своите корени в безкрайните простори на бившия СССР , за да привлече руските евреи към избирателните урни.
Израелският парламент – Кнесета вече ще иска ДНК- проба за кандидатите за народни избранници, за да не би случайно някой гой да се промъкне в техните редове и ще забрани със закон думите - мир, демокрация, Западен бряг, Палестина. Ще изникнат нови 50-60 еврейски селища в Самария и Юдея и не ще има арабски език на указателните табели по пътищата за Хеврон, Шхем и Дженин. Разделителната стена ще бъде завършена, но няма да върши работа.
В Америка президентът Сара Пейлин ще поръча поредното вето в Съвета за безопасност на ООН, защото има собствен план за решаване на конфликта в Близкия Изток : «Аз мисля, че Пакистан и Палестина трябва да се обединят, защото имат много общо!» Горката Сара!
Арабският свят ще се обяви за продължаване на конфликта и лидерите им ще останат в робството на омразната риторика. Арабите ще признават за корупция своите лидери, но ще продължават да се оплакват от Израел.Израелтяните ще премълчават, както правиха досега, арабските екстремистки изказвания за да запазят земята , властта, трите милиарда финансова помощ и най – вече американската подкрепа.
А истинската трагедия се състои в това, че араби и евреи винаги виждат бъдещето, но не могат да видят настоящето. Те, като че ли свикнаха с нещастията в своите съдби , зад масата на този конфликт седят едни и същи лица, старите политици с едно и също гориво за този двигател на омраза.
И не трябва да си гледам на кафе, за да видя някой ден моят приятел Хасан, строителен работник от Шхем отново по строежите на Израел и отново с фалшив израелски паспорт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар