"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

сряда, 20 юли 2011 г.

Шпионаж в стил Холивуд


Арнон Милчан, холивудски продуцент с израелски произход, дълги години е бил таен агент на израелското разузнаване, закупуващ оборудване на ядрения реактор в Димона.
В книгата на Меир Дорон и Йосеф Гелман «Тайният живот на Арнон Милчан» се разглежда неговата близост до израелските премиери, американските президенти и холивудските звезди. Дълги години той отрича своята връзка с израелското разузнаване и чак сега новоизлязлата биографична книга потвърждава този факт.
Главен източник на информация за книгата е сегашният президент на Израел Шимон Перес. Като министър на отбраната на Израел през 60 те години на миналия век привлича Милчан за работа в секретно подразделение на службите, занимаващо се със технически шпионаж, закупуване и доставка на технологии и материали за ядрената програма на Израел. Своята работа прикрива с фирмата «Братя Милчан», която още по времето на британския мандат над Палестина се занимава с химически продукти.
Според авторите, Милчан и шефа на подразделението Блумберг осъществяват контакти и с южноафриканското разузнаване и висши служители и закупуват уранова руда и съоръжения. В замяна Израел снабдява Южна Африка с оръжие и програми за разработването от режима на апартейд ракети и ядрено оръжие.
В САЩ Милчан закупува медицинско оборудване с двойно предназначение от фирма “Wilco”, чийто главен директор Ричард Смит е арестуван, разследван и пуснат под гаранция. Но успява да се измъкне и се настанява в Европа. Просрочват се съобщения, че се намира в Израел, но през 2001 година е арестуван в Испания. Съгласява се да се върне в САЩ и е съден на затвор, но през 2005 година е освободен. Федералното бюро на САЩ започва разследване и на Милчан, но до обвинение не се стига, заради връзките му с президента на САЩ Роналд Рейган и Шимон Перес.
Книгата цитира Милчан, че никога не е работил за пари и е извършвал услуги за разузнаването с единствената цел да помага на младата еврейска държава.

През 80 те години на миналия век заминава за Холивуд и започва да прави филми в сътрудничество с Мартин Скорсизи и Серджо Леоне. През 1991 година основава частна фирма за производство на филми «New Regency”. До сега е произвел над 100 филма, вкючително «Хубава жена» с Ричард Гир и Джулия Робертс, «Мистър и мисис Смит» с Брад Пит и Анжелика Джоли, «Тайните на ЛА» и много други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар