"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

понеделник, 4 юли 2011 г.

Тайните на еврейското религиозно писмо


Фото: Хаарец и AP

В еврейската калиграфия има две основни направления: сефарадско/ източно/ и ашкенази /европейско/.
Сефарадската калиграфия е бърза, ритмична, строга, без излишества. За писането в такъв стил е необходимо  само тръстиково перо. Намира се в специализираните магазини за «софери»- преписвачи на свещенните за евреите текстове на Тората. Тръстиковото перо се разтваря, обрязва се приблизителна 1 сантиметър под наклон и в разреза се поставя косъм от брада! ! /косми от косата не подхождат, прекалено са тънки/.
За ашкеназийското писмо е нужно перо от птица, желателно летяща, която не хранена насилствено във фермите. Перата от такава птица са здрави и гъвкави.Когато евреите са изгонени от Испания или се преселват от Източна Европа в Германия, там не намират добри тръстикови пера и приемат писане с птиче перо.
Религиозният закон предписва писане на свещенни текстове на кожа от кашерни животни – кози, крави, овце. На птича кожа не се пише, перата растат през кожата и написаните букви не са цели, а това е забранено от законите на писането.Кожа за писане бива два вида, при сефардите- добра по дебела светло сива кожа и тънка кожа при ашкеназите от външната част на кожата след изчистване на вътрешния слой.

Фото Уикипедия

Главният компонент на мастилата са орехите на дъб, растящ в Турция,като се добавят медни съставки,сажди,зелени орехи, ръжда от пирони и прочие вещества и техните комбинации са множество.Тези мастила бързо изсъхват и понякога се налага добавки от чай,спирт, оцет. В сухо време пергамента се огъва, наелектризира и трудно се пише. По време на «хамсин»/топли ветрове от пустинята/ изобщо не се работи.
Религиозните писачи на Тората трябва да се подготвят за писане, което включва ритуално умиване в басейн, наречен «микве», отказ от слушане на последните новини, били те религиозни или светски ,чисто съзнание. Имах възможност да разговарям с такъв «софер», който , надявам се , с чисто сърце ми призна, че по време на писането на религиозни текстове чуствува своята ограниченост с сравнение с Абсолютното/негов израз/!!! Започва да чуствува сенки, движение и се вижда на протегната ръка от Авраам и Яков, на които да даде живот в нашия свят. Вижда тревожни лица от Ноевия Ковчег, когато потоците вода захвърлят кораба на сушата!!! Навярно това се е случвало и с Пророците, които не са могли да задържат,това, което Бог е искал да каже на хората. И всичко това се е излива в написан текст, продиктуван от Всевишния!
Подобни текстове: http://articlesaboutisrael.blogspot.com/2011/02/blog-post_15.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар