"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

вторник, 9 август 2011 г.

Кога ще дойде Месията?


Кога у евреите възниква вяра в особенното предназначение на някакъв човек от Давидовия род  - Месия / на иврит Машиах/, който окончателно ще приведе еврейския народ към окончателното изпълнение на Божият замисъл и ще преобрази живота на цялата земя?  
Малка част от религиозните евреи имат представата, че очакването и идването на Месията са присъщи за времето на кабализма и хасидизма, породени по  времето на 18 век. Тези, които се придържат към това мнение, не намират в Тората определени сведения за Месията.
За религиозните авторитети обаче не  съставлява труд да търсят и намират намеци за Месията. Така например намират  в Тората:  «Не ще изчезне скиптъра от Йехуда, и от неговите потомци». Приоритетът на Давидовото коляно след това се потвърждава от пророците , вярата в идването на Месията  и възкръсване на мъртвите за закрепени в 13 принципи на вярата, формулирани от Рамбам/1/. Тази представа е стара, колкото юдаизма и е негова неотменна част. Още Мойсей в началото получава уверения от Всевишния , че ще събере евреите на Обетованата земя, за да изпълни своя Замисъл. В еврейската история има царе от Бениаминовото коляно, от коляното на Леви, но само цар от Йехуда /коляното на Давид/ може да съди и да бъде судим. Рамбам подробно описва задълженията на еврейския цар. Според него , еврейски цар може да бъде само мъж, и то еврей.. И само потомък от Давидовия род може да застане на престола, без да бъде помазан. Само потомците на Давид помазват с елей, останалите с балсам и само те могат да седят в Храмовия двор. През 17 век турският евреин Шабтай Цви се обявява за Месия, и много евреи са вярвали, че турския султан ще му предостави земите на днешна Палестина. Вместо това е заплашен със смърт и бързо приема исляма.
Във всяко поколение в еврейският народ има мъж от Давидовото коляно, като правило равин или някакъв религиозен вожд, който е способен в назначения час да поведе своя народ. Равините обясняват, че различните срокове на съществуване на тези хора се «натрупват» един на друг, за да не предизвикват прекъсвания. Такъв човек, според авторитетите е «потенциален Месия». Досега никой не е станал Месия, само заради това, че такава е волята на Всевишния. Любавическият ребе , например е имал огромен потенциал, намирал се  е границата на пророчеството, но за съжаление, не всичко  на този свят зависи от хората.
Според равините не може да се говори за пристигането на Месията, а за неговото «откриване», което предстои. Несъмнено, месианският дух на християнството също е породен от еврейските традиции. Исус Христос и неговите ученици разспространяват Свещенното писание сред неевреите, но той е потомък от Давидовия род чрез своята майка Мириам, а не по баща, и бил е заченат от Светия дух! При това не бил помазан от пророците, а е смятан за Бог. А еврейският цар /Месията/ ще бъде земен човек!
Съвременният реформистки юдаизъм отдавна не чака Месията, който трябва да усъвършествува света. Реформистите говорят за бъдещето , в което ще се възцарят утопиите на човешките усилия, а не на Божествения посланник.
Сега сме в  края на шестото хилядолетие от Сътворението на света, според еврейския календар и по аналогия със седемте дни на седмицата и седемте дни на сътворението, това хилядолетие е последното време за обявяването /разкриването/на Месията. Появата му ще бъде и началото на новия, Трети храм на местото на разрушените два. Религиозните авторитети заявяват, че появата на Месията и строителството на Третия храм ще сплоти еврейския народ и ще отстои Обетованата земя и историческите територии/ разбирай сегашните палестински Самария и Юдея/. За много евреи ще бъде сложно да разберат  възстановената царска власт като неотменен ход на историята, но се надяват да останат с еврейския народ. За евреите святостта на Обетованата земя ще обхване  цялата земя и не само евреите ще бъдат озарени от светлината на Месията и цялото човечество ще живее по законите му.

4 коментара:

  1. KOGATO EVREITE PROIADAT SVINSKO HA HA HA

    ОтговорИзтриване
  2. Св. пророк Исайя
    ГЛАВА 55.
    ..
    3. Приклонете ухо и дойдете при Мене: послушайте, и душата ви ще бъде жива, - и ще ви дам завет вечен, неизменните милости, обещани Давиду.
    4. Ето, Него дадох свидетел за народите, вожд и наставник на народите.
    5. Ето, ти ще призовеш народ, който не си познавал, и народите, които не са те познавали, ще побързат при тебе, заради Господа, твоя Бог, и заради Светия Израилев, защото Той те прослави.
    6. Търсете Господа, когато може да Го намерите; призовавайте Го, когато е близо.
    ------
    "..5. Ето, ти ще призовеш народ, който не си познавал.." т.е. МЕСИЯ може да бъде единствено НЕ-еврей мъж

    ОтговорИзтриване