"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

вторник, 26 януари 2010 г.

Териториален компромис


Съглашенията от Осло,приемането на Пътната карта,срещите в Анаполис,посредничеството на САЩ,опитите на държавни глави и политици за посредничество не решиха конфликта между Израел и палестинците,главно заради недоверието на двете страни,нежеланието на Израел да се раздели с окупираните през Шестдневната война/1967 г./територии и разногласията в ръководството на Палестинската автономия. Много и различни бяха проектите за урегулиране на близкоизточния конфликт,но нито един от тях не се реализира.
Сегашният министър -председател Бениамин Нетаниаху обяви своя програма за решаване на конфликта-"Две държави-два народа",програма,със задължително признаване на Израел,запазване на значителна част на еврейските селища и спиране терористичната дейност.Политическите анализатори обаче нямат единно мнение за пътищата и начините за реализиране на тази инициатива,главно поради исканията на палестинците за връщане на бежанците и обявяването на Източен Йерусалим за столица на новата държава и разногласията в палестинското ръководство-ФАТАХ на Западния бряг и ХАМАС в сектора Газа.
За мен е ясно,че окончателно решаване на конфликта сега е невъзможно,трябва да се опита стъпка по стъпка .Скоро в израелската преса се появи статия на запасния генерал Гиора Айланд,който предлага нов вариант на решаване мирно съществуване-Израел освобождава окупираните територии,създава се палестинска държава-конфедерация Западен бряг,ивицата Газа и Йордания,което се явява връщане в гранизите от 1967 година,за които претендират палестинците.Израел запазва 13% от Западния бряг,включващи големите еврейски селища и освобождава малките и отдалечените.
Според тази програма,Египет ще отстъпи своя територия,граничеща с ивицата Газа за разселване на бежанци и част от жителите на сектора.От своя страна Израел ще върне на Египет своя територия от пустинята Фаран. В Газа и новата територия може да се построи международно летище и пристанище,промишлена зона и откриване палестинската държава за останалия свят. Айланд предлага да се прокопае тунел между Египет и Йордания по израелска територия с автострада за всички видове транспорт,нефтопровод от и за Йордания,Ирак и страните от Персийския залив.Айланд вярва в прогресивните израелски сили и в палестинското общество има хора на които също ще допадне тази идея, основата на която е замяна на територии. Подобни настроения има и Йордания,несъгласна да има съсед фундаменталистки ХАМАС.Неговото разбиране на конфликта е териториален компромис,останaлото-бежанци,проблема с Йерусалим и сигурността ще намери решение по-късно.
Можем да приемем изложеното,но се съмняваме в реализирането му,главно с нежеланието на Израел да се раздели с Голанските височини-очите и ушите на израелската армия срещу Сирия,Ливан,Ирак,Иран и водните ресурси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар