"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

сряда, 9 юни 2010 г.

Архивите на Арафат

Неотдавна информационната агенция на Тунис съобщи, че в страната е пристигнала делегация на палестинската автономия за конфидициални преговори с президента Бен Али, но още на следващия ден всички знаеха: палестинците искат да им се върне архива на Ясер Арафат.
Напомняме, Ясер Арафат - председателят на Организацията за освобождение на Палестина получи статус на политически бежанец по времето на последните дни на предишния президент Хабиб Бургиба, след напускането на Бейрут. Тогава Бургиба бе на 84 години и държавата фактически се управлява от неговата съпруга Басила. Този архив бе събиран дълги години и в Тунис бе под здрава охрана. След подписването на договора с Ицхак Рабин в САЩ Арафат се завръща в сектора Газа за да оглави палестинската автономия, а неговия архив остава в Тунис.
Преди три години новият председател на ООП Абу Мазен поканва главния пазител на архива Маер Ранем, с надеждата да получи документацията и го направи свой наследник. Веднага след отлитането на Ранем за Рамалла, президента на Тунис арестува целия архив и хората работещи в него.
При сегашното посещение палестинците молят да копират поне част от документите, но получават отказ. Абу Мазен настоява да получи архива, с обяснението, че той принадлежи на палестинския народ, на което Бен Али отговаря, че само съпругата на на Арафат Суха може да се разпорежда с архива, съгласно завещанието на покойния.
През 2005 година Суха Арафат подписва споразумение с Салам Файяд / министър- председател на автономията/. До края на живота си Суха ще получава 80 милиона долара, при условие, че ще живее в Малта и не ще публикува подробности от своя живот с Арафат. Ако наруши споразумението, всички плащания се прекратяват и банковите сметки се блокират.
През март 2010 година стана ясно от британски журнал, че Файяд е получил правото да се разпорежда с финансите на ООП. Надежни източници от Щвейцария определят 16 милиарда долара като минимум на палестинските сметки
Не се изненадваме на това богатство, събирано дълго и от различни източници - комунистическия лагер в миналото, арабския свят, западните страни. Наред с това можем да представим какви тайни съдържа архива на Арафат. Шефът на тайната полиция на Чаушеску Михай Пачепа заявява на следователите след смърта на своя патрон: "Арафат бе продажна личност. Той бе член на Социалистическият Интернационал на Вили Бранд и Бруно Крайски и едновременно агент на КГБ, получаваше огромни суми в долари от Москва и Риад и продаваше на американците тайните на съветската дипломация срещу Израел."
Наверно архивите така и ще останат затворени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар