"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

събота, 12 юни 2010 г.

Неизвестни страници от историята

През 1969 година терористи от Националния Фронт за освобождение на Палестина планират покушение на Давид Бен Гурион. МОСАД, шведската и датската специални служби разкриват заговора, но остават неясни много обстоятелства...
На 22 май 1969 година датската служба за безопасност арестува трима в подозрение за атентат срещу Бен Гурион. Двама от арестуването са араби: палестинската художница Мона Сауди и гражданина на Ирак Раззак. Третият е шведа Ролф Свенсон. Обискирайки хотелска стая, полицията намира пистолет, граната и боеприпаси. От събраните сведения става ясно, че тримата замислят покушение над Бен Гурион по време на неговото посещение в Рио де Жанейро.
Но през 2002 година се появява биография на един от сътрудниците на шведската спецслужба, в която описва интересни подробности от това дело. Според следствието, Мона Сауди пристига в Стокхолм през пролетта на 1969 година за изложбата на палестински карикатуристи, запознава се със Свенсон и решават да организират терористичен акт. Отправят се в Дания и към тях се присъединява Раззак.
В хода на следствието Свенсон признава, че получава пари за своето участие от някакъв представител на датската разузнавателна служба. Сауди на свой ред признава, че получава оръжието от Свенсон, но отрича своята вина и го обвинява , че работи за МОСАД. След триседмично следствие тримата са освободени и делото закрито!
В интервю пред американският вестник Christian Science Monitor Мона Сауди заявява, че са и поставили капан и се чуствува невиновна. Но в отчета на шведската следствена група се съдържа твърдение, че Сауди е активистка на НФОП и взема участие в захвата на 4 самолета на 6 септември 1970 година в йорданската пустиня. Авиолайнерите са взривени, пътниците са освободени в замяна на палестински терористи.
Съдебният процес в Копенхаген през 1990 година над други терористи дава нови подробности за намеренията на тримата да организират терористичен акт. Той е планиран от Вади Хадад, близък помощник на лидера на НФОП Джордж Хабаш. Става ясно, че шведът Свенсон е поставено лице и действа с препоръката на МОСАД. Планът за ликвидирането на Бен Гурион е съществувал и зад този план стои НФОП, но израелската секретна служба е знаела на намеренията на заговорниците, следяла е техните действия и в крайна сметка ги неутрализира с помощта на Свенсон.
Архивните документи говорят, че убийството ще осъществи Раззак в Бразилия и Свенсон ще го снабди с оръжие. В египетските средства за масова информация обаче се появяват съобщения, че заговора е дело на МОСАД, решил да развали добрите отношения на Дания с арабските страни. Арабските журналисти пишат, че израелтяните се опасяват от популярността на антиизраелските рисунки на Сауди и я включват в заговора срещу Бен Гурион.
Не само Дания става арена на заговори за покушения от страна на палестински терористически организации. Няколко месеца преди описваните събития, четирима палестинци обстрелват в Цюрих самолет на "ЕЛ АЛ", където се намират восокопоставени израелски деятели. Израелските командоси откриват огън, убиват един, а останалите са арестувани от швейцарската полиция. В Египет са устроени демонстрации и датчаните се страхуват, че по време на съда над Сауди, Раззак и Свенсон ще се случи същото и свалят обвиненията срещу тях.
На 13 юни тримата напускат Дания. Раззак бърза да даде интервю пред египетския "Ал Ахрам" с опасенията, че МОСАД е по неговите следи и се кани да го отвлече.
Нови свидетелства по делото разкрива през 2009 година агентът на шведското военно разузнаване Гунар Екберг. Той е внедрен в палестинските среди , среща се с Хадад и след това съобщава на два агента на МОСАД с псевдоними "Дани" и "Мартин" за плановете на НФОП за тероризъм.
Когато палестинците разбират, плановете им за убийство на Бен Гурион са известни на МОСАД, започват да търсят осведомителя на израелтяните и бързо откриват Свенсон. Ръководството на НФОП приема решение за ликвидация, този път на Свенсон, но Екберг не открива неговото местонахождение.
Опитите на палестинците да открият Свенсон продължават дълго време, но без успех. През 1978 година Свенсон умира от естествена смърт и с това делото приключва, Раззак се скрива, Сауди продължава да рисува, открива след това своя страница в Интернет, където описва своето "славно минало", но повече в Дания не се появява...

Няма коментари:

Публикуване на коментар