"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

четвъртък, 6 септември 2012 г.

КОЛКО И КАК ЩЕ СПЕЧЕЛИ БЕНИАМИН НЕТАНИАХУ ОТ ИКОНОМИЧЕСКИЯТ ХАОС ?



Неопределено време, никой не знае какво ще се случи на утрешният ден. Не знаем ще падне ли режима на Асад в Сирия и какво ще стане с тази страна след това.  Не знаем ще бъдат ли атакувани ядрените обекти на Иран и кога, не знаем как ще свърши финансовата криза в обединена Европа. Не знаем и как ще живеем със скъпотията, цената на бензина и продоволствието, многомилионните квартири. Много неща не знаем.

Но Бениамин Нетаниаху навярно знае. Знае повече от нас на Сирия, за Иран, държавния бюджет с дупка от 38 милиарда шекела, за цената на бензина, за скъпотията и новото инономическо бреме. Като министър председател той трябва да знае всичко и знае ! Заради това на времето в комисия на израелският Кнесет бяха приети правила за личните инвестиции на правителствените чиновници, които ги задължават на предадат ценните книжа,акции и други  за управление от независими компании. Докато висшият чиновник е на държавна служба няма право да се намесва в управлението на своите финанси, с цел да се избегне използуването на секретна информация, която той притежава.

Но Нетаниаху не счита така, неговите права са нарушени и се обръща към комисията с молба да направи промени в своите финансови вложения. И тази комисия трябва да откаже на Бениамин Нетаниаху, за тази цел тя и съществува, да предпазва висшите служители от използуването на конфидиционална информация.
Обаче новият държавен контрольор Шапира и членовете на комисията не искат да разочароват Нетаниаху и му съобщават, че може да внесе промени, само ако правителството измени съществуващите правила.

Но да постави на разглеждане въпроса на правителствено заседание Нетаниаху не се решава .Обсъждането ще стане достояние на СМИ и ще сравнят неговите опити за подобряване на финансовото състояние с продажбата на лични акции от началника на Генералният Щаб на израелската армия Дан Халуц броени часове преди началото на Втората ливанска война.
Опитите на Нетаниаху да се намеси в управлението на финансовите книжа стана известно на вестника The Marker и скандала не закъсня.

В този неуправляван свят ние почти нищо не можем да предвидим - нито състоянието в Европа, нито кръвопролитията в Сирия, нито каква ще бъде цената на бензина след месец,  нивото на безработицата. Ние не можем, но някой сигурност може!


Няма коментари:

Публикуване на коментар