"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

събота, 29 септември 2012 г.

Йом Кипур - ден за прошка и надежда


Преди Съдният Ден / Йом Кипур/ много религиозни евреи извършват обряд " капарот", наречен иначе обряд за изкупление на греховете. Върващите три пъти развяват жива птица над главата и повтарят : " Това от мен, това е заради мен , това е моя откуп!!!"
След това птицата се заколва, а месото се раздава на бедните. Ритуалът е призван да подбуди човек да се разкае за своите грехове и отново да осмисли своя живот.
Йом Кипур или Съдният Ден е особен празник в еврейския календар. Той завършва десетдневния период от еврейската нова година, наречен " Дни на трепета". В тези дни Всевишният определя съдбата на всеки човек през следващата година, а на Йом Кипур се дава окончателен отговор, считат вярващите евреи.
На този ден се съблюдават 5 основни забрани:
- не трябва де се яде и пие,
- не може да се къпе и омива,даже устата и измиване на зъбите,
- забранява се ползването на кремове , масла и друга козметика,
- недопустима е сексуалната близост,
- не може да се носят кожени обувки.
 В течение на целият ден се съблюдава пост, забранено е пушенето , пътуване с превозно средство, влак, автомобил, самолет, на улиците се движат само линейките на Бърза Помощ. На Йом Кипур се спазват и останалите забрани, характерни за съботата.

3 коментара:

  1. Защо не написа че Йом Кипур е рай за децата, понеже колите не се движат, пътища са свободни, дори магистрали. Всички деца, малки и големи, иализат с колела или роликове кънки и карат до полуда навсякъде!

    ОтговорИзтриване
  2. Защото ще изглежда като бележка за женско или детско списание, а ние пишем за сериозни неща!! И за моите читатели и важно да разберат смисъла на Денят за Прошка,нали скъпа Софи?

    ОтговорИзтриване
  3. друштвото за заем што ми дава заем од 5.000.000,00 УСД Кога другите инвеститори за заеми ја занемаруваат мојата понуда, но г-ѓа Бенџамин ли ми даде кредит за успех.Тие се директно во финансирање на заем и проект во однос на инвестициите. тие обезбедуваат решенија за финансирање на компаниите и поединците кои бараат пристап до фондовите на пазарот на капитал, можат да ви помогнат да го финансирате вашиот проект или да го проширите вашиот бизнис .. Контакт преку е-пошта :::: Исто така Lfdsloans@outlook.com или напишете на whatsapp Број на + 1- ( 989-394-3740)

    ОтговорИзтриване