"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

вторник, 30 октомври 2012 г.

Открили " частичката на Бог" ?



Разбрах къде откриха  тази частичка - в колайдера под планините на Швейцария, там където заровиха над 10 милиарда евро и нищо не  откриха, а само предполагат, но имаше голямо вълнение, сякаш се намирахме съвсем близо до смисъла на съществуването на Вселената и доказване съществуването на Бог.
Разбира се тази частичка няма нищо общо с Бог и няма начин науката да докаже или опровергае съществуването на Бог. Трудно е за вярване, че човешкото съзнание и познание е най висшата форма на интелигентност, която да внушава благоговение и да търси смисъла на съществуването на нещо, което ръководи света и че безкрайната шир да няма създател.
Класическите текстове на юдаизмът не се опитват да доказват съществуване на Всевишния. Тази религия , със своите молитви и благословения има за цел по скоро да развива чувството на страхопочитание и наличието на чудеса в живота на човека и така да напомня за присъствието на Бог.
За евреите е важно какво Бог иска от тях, а не да си губят времето в търсенето на доказателства. Най добрият пример е от пророка Михей - " Какво иска от вас Бог? Да вършиш само праведното, да го обичаш и да ходиш след твоя Бог!"
Това не е толкова просто, изисква ежедневни решения в жизнения цикъл - добри дела, съчуствие, помощ, отношения в семейството, приятели , непознати хора - всичко това изисква човек да направи своя избор, понякога правилен, понякога погрешен.
Когато вземаме правилни решения, откриваме Бог и носим Божията воля, вършим праведното и вървим скромно със своя Бог. Това е начин да открием истинската " Божия частица" и да струва по- малко от 10 милиарда евро.

2 коментара:

  1. муспи - Изброеното дето искал Бог не се отнася до евреите, - на тях ще стои като звънче на свинче.

    ОтговорИзтриване
  2. Напротив, Михей 6:8 се отнася за всички, включително и за евреите.

    ОтговорИзтриване