"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

сряда, 9 март 2011 г.

Мосад - всемогъщият 2


Преди 2 години израелското разузнаване , в сътрудничество с правителството на Кипър прави опит да открадне от острова ракетен комлекс ТОР - M1, росийско производство, който се намира на въоръжение на ядрените обекти на Иран. Но само вмешателство на Путин предотвратява тайната операция.
Тези ракети са главната защита на заводите за обогатяване на уран в Натназ и Кум, закупени през 2007 година за около милиард долара. Автономните подвижни установки, на които са поставени ракетите са оборудвани с радари и са предназначени за удари по самолети и нисколетящи крилати ракети на въоръжение в Израел и САЩ. Всяка установка е в състояние да засече и проследи 48 цели и да води стрелба по две цели на височина до 6 километра.
Това въоръжение ,предоставена на Иран предизвика напрежение между Росия и Израел и Мосад получава задача да събере максимум сведения, за да се разработи способ за неутрализация.
Става ясно, че руските търговци на оръжие са продали тези установки на Гърция и Турция,като се съгласяват 6 от тях да се поставят на Кипър за укрепване на крайбрежната отбрана.Наред с това островната държава отдавна е център на руските специални служби. Но не само руските, а и Франция подписва договор с Никозия за сътрудничество в отбраната, английските бази никога не са напускали острова, а американското посолство води активна дейност. Накратко - удобно място за всички специални служби!
Не остава назад и Израел. Преди няколко години на Кипър бяха хванати двама израелтяни, занимаващи се с подслушване на телефонни разговори и осъдени на 3 години затвор. Но след няколко месеца за освободени и тихо се завръщат в Израел.
Сега обаче израелтяните решават да действуват в сътрудничество с правителството. Молят киприотите да им разрешат да се запознаят с всички детайли на ракетните комплекси и получават разрешение.
Решението не се отдава лесно, защото в договора включва конкретен пункт за забрана предаването на трета страна информация без съгласието на Москва. Президентът на тази малка страна рискува да бере ядове с великата Русия,но разбира, че информацията не ще се задържи в Израел, а ще следва своя път към Америка и Европа. Оттук и сериозни бонуси финансови и политически от Вашингтон и Брюксел.
Тайното сътрудничество между Израел и Кипър приема реални форми в края на 2007 година. Всичко се прави строго секретно, но росийската разведка успява да надуши за операцията. И когато започва операцията по превозването на военното оборудване, руските агенти я следят така да се каже онлайн.
Когато комплексът е вече демонтиран и на път към пристанището, в канцеларията на Пападопулос се звъни от Москва. Президентът Путин моли веднага установката да се върне на местото, в съответствие с договореностите. На Пападопулос не остава нищо друго, освен да се съгласи и операцията се проваля.
Нито Кипър, нито Тел Авив, нито Москва след това дават вид , че нещо се е случило, охлаждането на отношенията се почуствуват след година.
Ще установи ли недоволството на Москва стремежа на Кипър да стане неотменна част от Европейския съюз / членка от 2004 година/ . Съмнително! Напротив, в последно време на фона на разваляне отношенията между Турция и Израел се наблюдава сближение между еврейската държава и Гърция и подчинения им Кипър.През лятото на 2008 година израелските ВВС провеждат маневри в източната част на Средиземно море с участието на над 100 самолета Ф15 и Ф16 и десетки вьртолети. Отработва се хвърлянето на бомби и зареждаме на самолетите от въздуха на разстояние 900 мили. Точно толкова е разстоянието от Израел до атомните обекти на Иран!
Колкото до ракетните комплекси ТОР М1, то Израел особенно не се вълнува. Ще намери начин да се сдобие с тяхната тайна, ако вече не я е получил.По скоро Иран трябва да се страхува, защото Израел притежава средствата, за да нанесе удар по обектите на Иран и да отсрочи за известно време създаването на атомна бомба от аятоласите.
Главният въпрос е - ще позволят ли САЩ и Обама това да стане!

Няма коментари:

Публикуване на коментар