"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

вторник, 8 март 2011 г.

Мосад - всемогъщият


Участници в ликвидацията според полицията в Дубай

Когато тайните служби на Израел проведат успешна операция веднага започват тържествата. Но когато тайните агенти нещо изпортят, всички се нахвърлят на болестите на израелското общество - високомерност, пренебрежение, несъблюдаване на основни правила.
Убийството на функционера на ХАМАС Махмуд Мабхух стана за израелтяните пример за едновременна любов и ненавист. Когато се появиха първите съобщения, световните средства за масова информация указаха с пръст Израел. Въпреки, че отсъстваха официални потвърждения и цензурни органичения, израелтяните с възторг заговориха за "чистата" ликвидация на стария враг, на когото възлагаха убийството на двама войници преди 20 години, а също доставката на ирански оръжие за ивицата Газа.
Това събитие още повече прослави шефа на Мосад Меир Даган/ сега в оставка/, като му се приписваше "възраждане бойния дух" на тази организация. Назначен на тази длъжност от Ариел Шарон, който казваше : " Меир Даган се специализира в отделянето на арабските глави от тялото".
В последно време вятърът задуха обратно,полицията на Дубай подготви на израелтяните сюрприз с видеозапис, в който могат да се видят героите в документален запис, а не като в холивудска шпионска драма. Заподозрените в дубайското убийство са ползвали украдени паспорти на шестима британски граждани, живеещи в Израел, а също така подправени френски и немски паспорти.
В Израел реакцията бе мълниеносна. Вчерашният герой Даган заклеймиха като неудачник и даже под завесата на цензурата, коментаторите призоваваха за оставка и обвиняваха властите в кражба на документи на мирни граждани. На Нетаниаху напомниха неудачното покушение на лидера на ХАМАС Халед Машал в Йордания през 1997 година.
Поръчковите убийства винаги са били неотменна част от арабскоизраелския конфликт още до провъзгласяване на държавността. В израелската доктрина за безопасност ликвидацията на функционери и агенти на врага се счита ефективна тактика. Тези действия имат целенасочен характер, не са много рискови и засилват неувереността на врага. Нека си припомним ликвидацията на терористите от Олимпийските игри в Мюнхен, които един по един си отидоха на оня свят след повече от 30 години.
Критиците на тази дейност говорят за нравствени проблеми при убийства без съд и присъда и предупреждават, че приемника може да се окаже още по жесток и непримирим. Така се случи ,когато убиха лидера на Хизбалла в Израел Абас Мусави и получиха опитния и изтънчен Хасан Насралла, а в качеството на възмездие - терористичен акт в Аржентина.
Но въпреки споровете, Израел никога не се отказвал от услугите на професионалните убийци. Счита се. ча за последните две години ликвидираха съветника на сирийското правителство по безопасността, няколко учени по ядрената програма на Иран и няколко дребни риби от палестинските терористи. И всички тези ликвидации са извършени на вражеска територия и никакви неприятни последствия нямаше.Само за убийството в Дубай Израел и неговия шеф на Мосад се оказаха в неприятна ситуация. До следващата успешна операция.
Още по темата:
http://www.articlesaboutisrael.blogspot.com/2010/02/blog-post_22.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар