"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

вторник, 22 март 2011 г.

Хеврон - цитадела на изрaелските десни


Гробницата на еврейските прародители
 Израелските десни твърдо стоят зад ционистката идея за правото на евреите да населяват цялата земя, отредена им от Всевишния. Независимо, че там отдавна живеят араби- палестинци и няма никаква възможност да се пренебрегне тяхното съшествуване, техните ежедневни действия са допълнителен товар за правителството да реши вековния конфликт. Скоро прочетох статия на Моше Аренс, в която твърди, че тези, които са против заселването на Хеврон и откриването на места за религиозно образование са загубили своите корени на земята на Израел. Ционистката идея е била винаги за връщането на еврейския народ на земята на неговите предци.
Ето защо, създаването на палестинска държава, в която ще останат свещенни места за юдаизма / Хеврон с неговата гробница на праотците, Йерусалим и др,/ подкопава цялата идея на ционистите. Накратко казано за Аренс – ционизмът без Хеврон е загубен !!
Но може би Аренс не познава добре историята. Kато гражданин на тази държава за 20 години успях да разбера, че даже основателят на ционисткото движение Херцел е бил политически прагматичен и либерален. Той държеше евреите да имат родина, но не непременно в историческа Юдея и Самария, съгласен бе на държава даже в Африка.  Ахад Аам / Един от народа/, светило на циониската идея не виждаше обезателства за заселване на древните земи на Палестина от евреите, а само духовно просвещение и възраждане.
В крайна сметка се създаде еврейска държава, което е голямо историческо събитие за евреите. Но всичко това не е свързано обезателно със Западния бряг на реката Йордан и Хеврон в частност. От честите изказвания и бележки на Аренс в пресата правя извод, че той е ревностен защитник на човешките права за всички малцинства в Израел и ми е трудно да разбера слепотата му за реалното състояние.
Аренс продължава да се придържа към опасната илюзия, че окупацията на Западния бряг е в съответствие с демокрацията и увековечава мита за ционизъм с териториите и Хеврон. Предупрежденията на неговите привърженици, че ако Израел спре заселването на исторически дадените му права на запад от реката Йордан ще настъпи края на ционистката идея и на самия Израел е старо клише, което няма нищо общо с реалната политика и международното право. Международното оправдание за съществуването на Израел е не двореца на Давид или Соломон, първия или втория Храм, а действуваща демокрация, която да зачита правата на човека.
Въпреки силните чуства за исторически корени съвременната политика трябва да балансира тези чуства за решаващото значение на демократическия характер на Израел. Настоящето е по важно от миналото , нито едно парче земя не  е по -свята от човешкия живот. От гледна точка на международното право Хеврон не принадлежи на Израел, неспазване на човешките права и окупацията на Западния бряг е не приемливо и и срамно.
 Моше Аренс трябва да реши : расизъм или международна легитимация и демокрация. Не може да притежава и двете!

Няма коментари:

Публикуване на коментар