"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

петък, 27 май 2011 г.

Как Мойсей получава Библията


Мойсей се връща с новите скрижали
 Съгласно религиозната традиция около три милиона евреи стават свидетели на получаването на Тората от Всевишния на планината Синай и чуват първите Заповеди. По нататък традицията говори за непосредственото общуване на Всевишния с хората посредством ангели, пророци или да кажем Месията. При дарование на Тората, Бог сам се спуща към своя народ и всеки свидетел на това метафизическо събитие и видял повече от колкото знаменития пророк Йезкиел.
Тези милиони / от които 600,000 възрастни мъже/ чуват първите Заповеди и по тяхна молба Мойсей се отправя на върха, като оставя заместник Аарон от племето Йуда. Не 41 ден се връща от планината със свещенните Скрижали и вижда Златния телец. С евреите, напуснали Египет, са били и идолопоклонници и такива от т.н, «голямо сборище» и те са били главните , пожелали създаването на Златния Телец. Били са и евреи, желаещи да съхранят връзката с Всевишния, но грешат, че Мойсей загива на планината Синай и решават да поддържат връзката с Бог чрез изготвянето на различни златни предмети. Златният телец се е възприемал като един от теглящите колесницата на Бог. Братът на Мойсей се опасява от бунт и за да го отложи временно мълчаливо се съгласява за отливането на златната статуя.
Мойсей се появява след 41 ден със свещените Скрижали и Божите Заповеди, който по съвременните представи трябва да тежат няколко тона!!!. По късно, когато поставят Ковчега на Завета в Мишкан той трябва да тежи около тон, свободно пренасян от четирима коени. Защото Ковчега на Завета не заема място в Мишкана! Към него могат да се докосват само коените, друг умира на място. От това става ясно, че в Мишкана, а след това и в Йерусалимския Храм по отношение на Ковчега на Завета физическите закони действуват в някакъв «изменен вид».
Съгласно традицията, пирамидите в Египет са строени от евреите. Каменните блокове са с такива грамадни размери, че даже и сегашната техника не може да помръдне. А по това време още и са ги обработвали така, че нож не може да влезе между тях! Ако предположим, че старейшините на еврейския народ са притежавали знания по управление на материалния мир и са могли да променят ускорението на свободното падане, то всичко застава на мястото си.
Мойсей слиза от планината със Скрижалите и вижда Златния Телец... Скрижалите загубват своята святост и придобиват нормална тежина, Мойсей не може да удържи, падат и се разбиват. Възмутен захвърля в огъня Златния телец и от останалата пепел, разтворена във вода заставя хората да пият. /подобна процедура в Тората е описана при проверка на жена,заподозряна в изневяра/ От тази проверка на хората, изготвили Златния Телец се появяват определени опознавателни знаци и биват убити с меч от Аарон и другите левити.
Мойсей отново се изкачва на планината Синай с молба да моли Всевишният да прости на еврейския народ за Златния Телец. След 40 дни Мойсей слиза от планината с измолената прошка. Но сега Мойсей е длъжен да изготви Скрижалите самостоятелно. Общо бащата на еврейския народ се изкачва 3 пъти на планината, първият път за 40 дни, за да получи Скрижалите, за следващите 40 дни за прошка от Господ заради Телеца, третия път, за да благослови Всевишния новите Скрижали. По време на 120 дневното пребиваване на Синай Мойсей придобива и устната Тора /, а 613-те заповеди на писмената Тора евреите получават по време на скитанията в пустинята.
Година след Скрижалите Всевишният заповядва евреите да построят на земята светилище – Мишкан и да изготвят Ковчега на Завета. Тази Божия воля е изпълнена, в Ковчега на Завета се съхраняват Скрижалите, разбитите и благословенните. Там се съхранява и съд с «манна»/материалното свидетелство за изхода от Египет/ и свитък Тора.

Дом на Всевишния в пустинята


Така Мишкана се превръща в подвижен Храм, за когото се грижат коените. По време на 40 летното скитане по пустинята, Мишкана винаги се намира с центъра на лагера. След това е ограден с камъни на хълма Шило, вече на Ханнанската земя. Впоследствие Ковчега на Завета се намира в Йерусалимския Храм. След разрушаване на Храма и завоюването на Йерусалим част от храмовата утвар и разбира се Ковчега на Завета са надежно скрити от коените под земята. До наши дни за дошли упоменания, къде приблизително е скрит Ковчега и с неговото търсене се занимава институт на Храма в Йерусалим. Известно е , че преди няколко десетилетия бе открит тунел с врата под Храмовия хълм. Но традицията говори, че този, който открие вратата ще бъде поразен. Намират се доброволци, готови да рискуват, но властите забраняват разкопките. Това не пречи на палестинците да правят , каквото си искат в подземията на Храмовия хълм /основите на техната джамия Ал Акса/, унищожавайки ценни артефакти.

1 коментар:

  1. Интересно, по времето когато Моисей е получил "свещените Скрижали и Божите Заповеди", колко е било населението на Земята?
    Кибик Блаже

    ОтговорИзтриване