"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

четвъртък, 11 февруари 2010 г.

Военната доктрина на Израел

В своята реч в университета Бар Илан министър председателя на Израел Нетанияху обяви, че приема формулировката: "Два народа-Две държави",като основа за решаване на близкоизточния конфликт. Палестинците ще могат да създадат своя държава на Западния бряг на р.Йордан и сектора Газа ,на територия в по-голямата си част свободна от израелски селища и забранена за действие на израелските силови структури.
Съгласието обаче не означава окончателно решение заради наличието на много и трудно разрешими проблеми.Палестинците искат да получат всички свои земи в границите от 1967 година, демонтиране на всички еврейски селища, решаване въпроса с бежанците,напуснали своите домове ,разделяне и обявяването на Източен Йерусалим за столица на новата държава.
Израел държи да запази част от селищата на Западния бряг,прекратяване на терора,запазване правото на контрол на източния бряг на реката Йордан.Бежанците ще могат да се вьрнат само на територията на новата държава ,която не трябва да притежава тежко въоръжение.Тези условия на Израел са продиктувани от нейната военна доктрина.
Географските рамки на палестинската държава включват 5379 кв.км от Западния бряг и 378 кв.км от сектора Газа ,населени с повече от 4 милиона араби.Ако бъде създадена палестинска държава, то за 7,5 милионното еврейско население ще остане 14,500 кв.км.Половината от тази площ се пада на пустинята Негев и остава тясна ивица от Хайфа до Ашкелон и планинският район на Галилея.
Геостратегическият ракурс е необходим,за да оценим отбранителната способност на еврейската държава.Тази стратегия се строи с разбирането,че в една нова война,арабските армии ще превъзхождат многократно израелската армия. Минималният запас от време за мобилизиране на резервите е 2-3 дни и дотогава съдбата на държавата е в ръцете на 170,000 армия. Ако тя не удържи фронта по границите, сраженията неминуемо ще се появят по улиците на израелските градове.Необходимо е пространство за разгръщане на резервите и ако се лиши от Самария и Юдея,районите за дислокация на резервите ще се намирам в огневото въздействие на противника. Със завладяване височините на Самария ще се обстрелват градове,летища,шосета,средствата на ПВО и стратегическите ракети.
Изходните позиции на арабските армии ще се явяват не Суецкия канал и реката Йордан,а покрайнините на Йерусалим и няколко километра до Тел Авив и Хайфа.За да компенсира загубата на Западния бряг,Израел ще бъде принуден да издържа голяма армия.Необходима е охрана на нова граница и огромни финансови средства.Илюзия на част от израелското общество е вярата , че може да се изолира палестинската държава с 350 км.стена,било тя снабдена с въоръжена охрана и електронен контрол.
Израел се намира на кръстопът и следва да направи исторически избор-мир с демонтаж на цялата военна система на безопастност,без твърди гаранции от нападение или съхраняване на сегашната ситуация,но със заплаха от нова война.
Като отчитам стратегическите характеристики на такива територии като Самария,Юдея и Голанското плато признавам ,че" мир в замяна на територии" е неосъществим. Израелският контрол на тези територии е преграда за война и агресия. Създаването на палестинска държава не решава въпросите с другите съседи на Израел.Единствен изход-всеобщ мир със всички страни от района-Ливан,Сирия, Египет ,Йордания и Палестина,за който времето още не е настъпило.

Няма коментари:

Публикуване на коментар