"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

понеделник, 22 февруари 2010 г.

МОСАД - тактическа победа или стратегически провал

Израелските средства за масова информация продължават да следят разследването в Дубай на убийството на Махмуд Мабхух - лидер от ХАМАС. Не се наемам да твърдя, че е работа на израелските специални служби , но множеството статии,коментари,интервюта по телевизията и радиото подкрепят предположението ми.
На 20 януари 2010 година в хотел"Ал Бостан Рутана" е намерен задушен Махмуд Мабхух, член на ХАМАС,отговарящ за връзките на организацията с Иран, снабдяването и с оръжие и преследван от Израел за терористична дейност - убийството на двама израелски войника през 1989 година - Саадон и Саспортас.
Полицията на Дубай започна разследване и успя да събере достатъчно материал,за да отправи обвинение в убийство на 11 души,от които една жена.Всички обвиняеми влизат в Дубай ден преди убийството с фалшиви британски,френски,германски и ирландски паспорти и напускат Емиратите 2 часа след убийството.В ръцете на следователите се намират достатъчно доказателства - записи от камерите за следене в хотела,търговския център,ксерокскопия на паспортите,разпечатки на телефонни разговори,които пряко показват наличието на група,осъществила убийсвото.
Службите в Англия,Франция и Ирландия заявиха,ча част от паспортите са фалшиви и започнаха разследване.Опитни журналисти в Израел успяха да открият двама с подобни имена: Михаел Бодехаймер /репатриант от Германия/ и Пол Кели /репатриант от Ирландия/,които отричат всякаква връзка с убийството и твърдят,че личните им данни са били украдени.
Правителството на Бениамин Нетаниаху и специалните секретни служби не коментират случилото се, само външния министър Либерман подметна,че няма доказателства за участие на израелските служби.Така е било и по-рано,израелските тайни служби никога не признават своето участие и не публикуват своите тайни.Добре е да си спомним ,че когато търсим виновник ,трябва да помислим кому е изгодно?
Ако наистина убийството на известен терорист на ХАМАС е работа на МОСАД,ще ми се да задам няколко въпроса:
1.Защо именно Мабхух? Толкова ли е важен за израелските служби и струва ли си да "изгорят" 11 специални агента,съпроводено с дипломатически скандал ,заради използването на фалшиви паспорти?
2.Защо са използували британски паспорти,като помним забравените от израелтянин фалшиви британски паспорти в телефонна будка в Германия и охладените дипломатически отношения след това?
3.Какво са знаели израелтяните за възможностите на службите в Дубай, успяла за кратко време да събере цялата информация от различни източници,да направи анализ и обяви чрез Интерпол заповед за задържането им?
4.Защо именно сега,когато се полагат усилия за приемането и прилагането на санкции на Иран,заради нежелането му да спре своята ядрена програма?
Не му върви на Нетаниаху,почти всички сериозни провали на израелските тайни служби са по времето на неговото управление-арестуването на двама израелски агента в Кипър,недоразуменията с Швейцария,неуспешното покушение над Халед Машал в Дамаск.
Може и да не ми се отговаря,защото ако полицията на Дубай не представи на света реални доказателства за участие на МОСАД в ликвидирането на Мабхух,Израел ще излезе от скандала чист - ликвидиран е опасен терорист ,снабдяването на ХАМАС с оръжие е провалено , участниците в операцията са свободни и невинни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар