"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

понеделник, 1 март 2010 г.

Първо държава - преговори после

В последно време президента на САЩ Барак Обама и неговата администрация смениха своите приоритети в израелско - палестинския конфликт. Както и по рано,те обявяват ,че създаването в кратки срокове на палестинска държава е основен приоритет,но сега призовават да се подготвят необходимите условия за създаване на такава държава - инфраструктура политическа, икономическа, юридическа.
Oбръщам внимание, че сега не става въпрос за подновяване на израелско-палестинските преговори, а за създаване на условия за образуване на палестинска държава!
Какви са тези условия?
- оказване помощ на Палестинската автономия в образуване на държавни институции и учреждения,
- поощряване частното предприемателство в автономията,
- подобряване условията на живот в сектора Газа,
- свобода на придвижване на палестинците в Самария и Юдея.
Но тези условия са част от плана на министър- председателя на автономията Салам Файед. Ако следват този план палестинците ще направят икономически, социални и юридически структури, които ще легнат в основата на палестинската държава още през 2012 година. Според Файяд преговорите с Израел ще започнат ,когато държавата бъде готова за провъзгласяване.
САЩ продължават да оказват помощ на палестинците,но сега не ги задължават да правят отстъпки и компромиси на Израел. Белият Дом не бърза да оказва давление и на Израел с изключение свободата на придвижване и премахване на контролно-пропусквателните пунктове в Самария и Юдея. Натискът на американците за отслабване на блокадата на сектора Газа и Западния бряг не се свързва с насрещни обезателства и от страна на ХАМАС- прекратяване на контрабандата на оръжие, изграждане военни структури, производство на ракети,да не говорим и за публично отричане от плана за унищожаване на Израел. Липсва и искането за връщане на масата на преговорите и наказване за терористическа дейност.
Американците демонстрират някаква активност,заявяват своята загриженост за мирният процес,но може би осъзнават ,че не е време за дипломатическа активност и благоразумно отлагат за неопределено бъдеще. Но този план,съчетан с намеренията на Файяд е обречен на провал. Президентът Абу Мазен и премиера Файед са слаби за да изградят държавни институции.Правителството на автономията е корумпирано и недостатъчно компетентно,готово да затваря очи за всеки провал заради своето благополучие.
В тази ситуация американската администрация изпада в популизъм пред реалната политика за регулиране на мирния процес. Трудно е да се каже какви са истинските подбуди на американците,но едно е ясно-в момента арабскоизраелския конфликт не се явява ключ за решаване на регионалните конфликти. Мирното съжителство на араби и евреи е невъзможно и заради вътрешни разногласия в Палестинската автономия, между ФАТАХ и ХАМАС. Ръководството на автономията става все по-радикално в своите искания,което е продиктувано от стремежа за помиряване с ХАМАС, а не с Израел. Все още във ФАТАХ има сили,стремящи се към унищожаването на еврейската държава. Палестинските средства за масова информация се занимават с провокации за насилие,насаждат ненавист и всячески подчертават нелегитимността на Израел и скорошното му ликвидиране.
Мисля че е рано да говорим за окончателно отказване от по-нататъшното придвижване на мирният процес,защото Барак Обама и неговата администрация трябва бързо и решително да се заемат първо с иранската заплаха и второ- афганистанското блато.

Няма коментари:

Публикуване на коментар