"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

сряда, 17 март 2010 г.

Триковете на Нетаниаху - 2

Вицепрезидентът на САЩ Джо Бейдан пристигна в Израел за да поднови преговорите за мирното регулиране на конфликта между палестинците и евреите.Но надеждата му бързо се испари,след заявлението на вътрешния министър Ели Ишай за започване строителство на 1600 квартири в Източен Иерусалим.
Знаем, че Бениамин Нетаниаху се съгласи с палестинското условие за 10 месечно замразяване на строителството на територии,принадлежащи на Палестинската автономия. Това съобщение предизвика дипломатически скандал по реакцията на политици и коментатори,който не е имало от 30 години в отношенията между Израел и САЩ.Джо Бейдан остро осъди програмата за ново строителство и заяви,че тя подрива доверието в истинското желание на Израел за диалог.
Палестинците,получили благоволението на Арабската лига за започване на нови разговори не подминаха това заявление и поискаха от американците да "обуздаят Израел и да не допускат всякакво строителство зад Зелената черта."Досега те се примиряваха със строителството,като не намираха начини да го спрат,но сега са категорични - няма преговори.
Обявеното решение за нови жилищни квартали в Източен Йерусалим бе осъдено и от много европейски правителства и ООН.
Скандалът е налице, а ние ще поумуваме за останалото.Защо това се случи точно в деня на пристигането на Джо Бейдан,не контролира ли Нетаниаху своите министри,кой има полза от това и какво ни очаква?
Имах лошото предчуствие, че това ще се случи, още когато бе обявена друга програма на израелското правителство - тази, за историческото и културното наследство на Израел.Тя бе своеобразна индикация за настроението на американците по време на визитата на специалния пратеник на президента Обама.Тогава реакцията на американците не даде ясна и достатъчна информация на Нетанияху и той опита втори път.Неговото признание,че не е знаел за това решение е или неверно, или той не знае какво се върши в неговия дом.По вероятно е първото, защото в пресата се появи статия,която описва цялата програма за строителство на 5000 квартири само в Йерусалим.
Този трик на Нетаниаху нанесе сериозен удар на отношенията със САЩ,но от това спечелиха само израелтяните - време да обмислят своята следваща стъпка и възможност да отнемат още малко палестинска земя . Тази земя,която ще бъде предмет на разговори при окончателното определяне на границите.Контурите на бъдещата държава,освобождане на палестински затворници и строителството в Йерусалим бяха основната задача на Бейдан,но всичко завърши с провал.Президент Обама вече почти не вярва в Израел и навярно ще потърси нови пътища за решаване на конфликта.
Кога ще започнат нови преговори,как ще завършат и с какъв резултат - питайте Нетаниаху !

Няма коментари:

Публикуване на коментар