"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

неделя, 14 март 2010 г.

Триковете на Нетаниаху

АП Джим Холандер
Част първа
Кое прави един исторически обект свещен - неговата митологическа значимост или манипулациите с политическа цел? Някой от еврейските мъдреци твърдят,че физическите места не обладават така исканата и търсена святост . Даже , когато става дума за Западната стена на Храма / Стената на плача / или планината Синай, от която Мойсей захвърля двете каменни плочи с Десетте Божи Заповеди. В древната религиозна традиция израелската земя не се отличава от друга по силата на своето местонахождение или история , но тя придобива важност от хората,живели на нея ,само това и придава святост.
В израелско-палестинското противопоставяне използуването на исторически и географски митове е така голямо, че е трудно да се отделят историческите факти и митологическата интерпретация. Светите места в Палестина играят особенна роля във формирането на националната идентичност на евреите и арабите , но събират в себе си и конфликти.
Преди посещението на вицепрезидента на САЩ, израелското правителство обяви решение за възстановяване и модернизация на обекти от историческото минало и културното наследство. Това решение отново разбуни духовете в Израел и предизвика поредния скандал. В списъка за възстановяване на историческите обекти попадат "Маарат а махпела" /гробницата на праотците на еврейския народ-Авраам,Яков,Ицхак/ в Хеврон и гробницата на Рахел във Витлеем .От една страна това решение включва само обекти от историята на евреите и игнорира мюсюлманските и христианските светини, от друга-тези обекти се намират на територията на палестинската автономия .Палестинците веднага отговориха, че тези светини са и мюсюлмански и не ще допуснат никаква промяна на съществуващото положение.Включиха се и исламските страни , заявяващи,че тази провокация ще доведе до религиозна война. Множество конфликти се създават и заради новооткрити гробове на еврейски мъдреци от първото хилядолетие на нашата ера в Самария,Галилея и Юдея ,които веднага се превръщат в места на поклонения от хасидите и евреите с испански корени/т.н.сварадим/.
Нямам съмнение,че ако тези места привличат особен интерес от определени лица,то трябва да се уважава.Но ако тези обекти се използуват с политически цели и контрол на територия, не трябва да се пренебрегват и тези на малцинството.
Точно с такъв "кьор фишек" Бениамин Нетаниаху искаше да провери американците и палестинците в навечерието на подновяване на преговорите за окончателно регулиране на конфликта. След този трик американците замълчаха ,за да не попречат на посещението на вицепрезидента Байден ,а Нетаниаху получи ориентири за палестинското настроение.Но трябваше да минат няколко дни и Нетанияху не се задоволи само с "кьор фишек",а постави на масата за преговори истинска бомба .Но за това следващия път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар