"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

вторник, 23 февруари 2010 г.

Биометрия - нова реалност

След убийствата на чеченеца Ямадаев и популярната ливанска певица Сузан Тамим, полицейският началник на Дубай Дахи Халфан задължава всички хотели,търговски центрове и обществени места да инсталират камери за наблюдение. Сега тези камери помагат в разследването на ликвидирането на Махмуд Мабхух,отговорен за контрабандната доставка на оръжие за ХАМАС в сектора Газа.
Проследяването с камери дава възможност на полицията да установи точното придвижване на членовете на групата,времето на влизане и напускане на Дубай.Телефонните им разговори в страната и чужбина също се разследват,като отправна точка е разговор с номер в Австрия.У следователите може би се намират и други доказателства за които не знаем - сътрудничество със специалните служби на Англия,Германия,Ирландия и Франция за използването на фалшиви паспорти и др.
Но ако полицията на Дубай не разполага със система за биометрическо разпознаване всякакви опити за доказване на истината са обречени на провал.Много от държавите в Европа и Америка използват нова технология за опознаване по биометрически показатели,издават се електронни паспорти с подробна информация за лицето - отпечатъци,цвят и форма на лицето и очите и др.В последно време всеки,който влиза в САЩ оставя отпечатък,в Амстердам проверяват очите,в Канада - чертите на лицето.До 2015 година страните с напреднала технология ще преминат на биометрическа проверка.
Въвеждането на електронни паспорти обаче не решава всички проблеми.Установено е,че 1% от хората могат да имат еднакви отпечатъци,същото важи и за очната решетка- на 100000 души могат да се намерят 700 с подобна.Особеностите на лицето могат да бъдат обект на фалшификация с извършване на пластическа операция.Машината за разпознаване може да сгреши,ако лицето е наклонено на 20 градуса,необходимо е да се търсят допълнителни показатели - големината на очите и носа и даже гласови особенности.И накрая биометрическите данни могат да се откраднат и се фалшифицират.
Всичко това ще създаде доста трудности на специалните служби,терористическите организации,криминалните среди,но се надяваме,че завършва времето на перуките ,залепените мустаци и тъмните очила.

понеделник, 22 февруари 2010 г.

МОСАД - тактическа победа или стратегически провал

Израелските средства за масова информация продължават да следят разследването в Дубай на убийството на Махмуд Мабхух - лидер от ХАМАС. Не се наемам да твърдя, че е работа на израелските специални служби , но множеството статии,коментари,интервюта по телевизията и радиото подкрепят предположението ми.
На 20 януари 2010 година в хотел"Ал Бостан Рутана" е намерен задушен Махмуд Мабхух, член на ХАМАС,отговарящ за връзките на организацията с Иран, снабдяването и с оръжие и преследван от Израел за терористична дейност - убийството на двама израелски войника през 1989 година - Саадон и Саспортас.
Полицията на Дубай започна разследване и успя да събере достатъчно материал,за да отправи обвинение в убийство на 11 души,от които една жена.Всички обвиняеми влизат в Дубай ден преди убийството с фалшиви британски,френски,германски и ирландски паспорти и напускат Емиратите 2 часа след убийството.В ръцете на следователите се намират достатъчно доказателства - записи от камерите за следене в хотела,търговския център,ксерокскопия на паспортите,разпечатки на телефонни разговори,които пряко показват наличието на група,осъществила убийсвото.
Службите в Англия,Франция и Ирландия заявиха,ча част от паспортите са фалшиви и започнаха разследване.Опитни журналисти в Израел успяха да открият двама с подобни имена: Михаел Бодехаймер /репатриант от Германия/ и Пол Кели /репатриант от Ирландия/,които отричат всякаква връзка с убийството и твърдят,че личните им данни са били украдени.
Правителството на Бениамин Нетаниаху и специалните секретни служби не коментират случилото се, само външния министър Либерман подметна,че няма доказателства за участие на израелските служби.Така е било и по-рано,израелските тайни служби никога не признават своето участие и не публикуват своите тайни.Добре е да си спомним ,че когато търсим виновник ,трябва да помислим кому е изгодно?
Ако наистина убийството на известен терорист на ХАМАС е работа на МОСАД,ще ми се да задам няколко въпроса:
1.Защо именно Мабхух? Толкова ли е важен за израелските служби и струва ли си да "изгорят" 11 специални агента,съпроводено с дипломатически скандал ,заради използването на фалшиви паспорти?
2.Защо са използували британски паспорти,като помним забравените от израелтянин фалшиви британски паспорти в телефонна будка в Германия и охладените дипломатически отношения след това?
3.Какво са знаели израелтяните за възможностите на службите в Дубай, успяла за кратко време да събере цялата информация от различни източници,да направи анализ и обяви чрез Интерпол заповед за задържането им?
4.Защо именно сега,когато се полагат усилия за приемането и прилагането на санкции на Иран,заради нежелането му да спре своята ядрена програма?
Не му върви на Нетаниаху,почти всички сериозни провали на израелските тайни служби са по времето на неговото управление-арестуването на двама израелски агента в Кипър,недоразуменията с Швейцария,неуспешното покушение над Халед Машал в Дамаск.
Може и да не ми се отговаря,защото ако полицията на Дубай не представи на света реални доказателства за участие на МОСАД в ликвидирането на Мабхух,Израел ще излезе от скандала чист - ликвидиран е опасен терорист ,снабдяването на ХАМАС с оръжие е провалено , участниците в операцията са свободни и невинни.

петък, 12 февруари 2010 г.

Талибани и евреи

Историци и етнографи доста отдавна представят хипотезата са кръвно сходство между пущтуните в Афганистан,Пакистан и Индия и евреите.Сега израелското правителство се заема да финансира изследване,което да хвърли светлина за тяхното генетично родство. Предположението,че част от пущтуните водят своето начало от коляното на Ефраим съществува отдавна,основава се на древни източници,но досега не намира потвърждение.
Последният крал ча Афганистан Мохамад Захир Шах многократно е заявявал,че неговия род произхожда от едно от израелските колена.Пущтуните съставляват ядрото на ислямската групировка "Талибан".Индийските пущтуни са загубили своята идентичност и еврейските национални традиции,но живеещите в Афганистан продължават да съблюдават обичаи,сходни с еврейските.Всички в Израел се надяват, че изследването и установяване на родство,ако има такова ще ,стане принос в спиране на вечния конфлиkт-мюсюлмани и евреи.

Друзите и тяхната религия

На 4 юли 1187 г.огромната армия на Салах А Дин се спуска от Голанските височини и в кървава битка побеждава рицарската армия на Ги дьо Лузиниян.Легендата говори,че в навечерието на битката в съня на Салах А Дин се явява ангел,предричащ успеха му,но го задължава след победата да препуска с коня си, докато се умори и спре.Конят го довежда до гроба на египтянина Итро-бащата на Ципора,жената на Мойсей.
Друзите го наричат Наби Шуейба-Пророк и от него произлиза друзкия народ.Племето Итро напуска Египет заедно с евреите,настаняват се на Ханаанската земя по повелята на Бог.Но следват хилядолетия на затишие и друзите отново се появат на историческа сцена при управлението на халифа Ал Хаким.
Особенната религия на друзите се появява малко преди ислама.Неголяма група от племето в началото почита Авел и Наби Салабан,но халифа открито започва да проповядва нова религия,която не открива своите тайни на непросветените.Помагат му Ал Дарузи и Хазме Ибн Али.Първият дава и името на този народ.За този халиф се съобщава,че забранява народа да се занимава с търговия и занаяти преди настъпване на нощта,заповядва да се избият всички кучета,жените не могат да излизат от къщи , забранява поклонение в Мека,заради което го убиват.Но религията остава!
Само член на друзката община може да разбере друзката религия.Тя им разрешава да почитат Боговете и идолите на други народи,ако живеят сред тях,но с уговорка,която лишава молитвата от сила.
През 1043 година друзите прекратяват откритите проповеди и забулват своята религия с тайна. Религиозната практика дели народа на просветени и непросветени.Духовен авторитет може да стане само мъж над 40 години и множество курсове и специални програми.Свещенното писание на друзите се състои от 6 ръкописни книги,всяка от които съдържа 111 тетрадки и тайната на тяхното тълкуване се пази строго от мъдреците. Религията на друзите е само признание и не предполага обезателства,но друз не можеш да станеш,можеш само да се родиш.
Старейшините никога не укоряват младежта,ако не спазват заповедите.Религиозните обряди са мъжка работа и в отличие от други народи съчетават патриархално-клановите традиции с равенство на жените.Друзите вярват в прераждането на душата:когато умира старец се радват,защото душата му се преражда в новороденото.И обратно-когато се ражда дете скърбят,в този момент някой умира.След прераждането на душите,друзите ще се съберат,ще се разрази страшна битка и след Страшния съд друзите ще се спасят първи.Ако друз не изпълнява Заповедите,не ще се прероди? Ще се прероди,но и друз,ще живее неправедно и няма шанс да се върне в общината в друго тяло.Може би затова друзите не крадат,не убиват,не пият.
В 17 планински села на Израел живее малка част от друзкия народ,младежите служат в израелската армия,имат представители в Кнесета и се ползват с почит и уважение.
___________________________________________________

Друзи - 850,000 в Сирия, 280,000 в Ливан , малка община в Йордания ,100,000 извън Близкия Изток

четвъртък, 11 февруари 2010 г.

Военната доктрина на Израел

В своята реч в университета Бар Илан министър председателя на Израел Нетанияху обяви, че приема формулировката: "Два народа-Две държави",като основа за решаване на близкоизточния конфликт. Палестинците ще могат да създадат своя държава на Западния бряг на р.Йордан и сектора Газа ,на територия в по-голямата си част свободна от израелски селища и забранена за действие на израелските силови структури.
Съгласието обаче не означава окончателно решение заради наличието на много и трудно разрешими проблеми.Палестинците искат да получат всички свои земи в границите от 1967 година, демонтиране на всички еврейски селища, решаване въпроса с бежанците,напуснали своите домове ,разделяне и обявяването на Източен Йерусалим за столица на новата държава.
Израел държи да запази част от селищата на Западния бряг,прекратяване на терора,запазване правото на контрол на източния бряг на реката Йордан.Бежанците ще могат да се вьрнат само на територията на новата държава ,която не трябва да притежава тежко въоръжение.Тези условия на Израел са продиктувани от нейната военна доктрина.
Географските рамки на палестинската държава включват 5379 кв.км от Западния бряг и 378 кв.км от сектора Газа ,населени с повече от 4 милиона араби.Ако бъде създадена палестинска държава, то за 7,5 милионното еврейско население ще остане 14,500 кв.км.Половината от тази площ се пада на пустинята Негев и остава тясна ивица от Хайфа до Ашкелон и планинският район на Галилея.
Геостратегическият ракурс е необходим,за да оценим отбранителната способност на еврейската държава.Тази стратегия се строи с разбирането,че в една нова война,арабските армии ще превъзхождат многократно израелската армия. Минималният запас от време за мобилизиране на резервите е 2-3 дни и дотогава съдбата на държавата е в ръцете на 170,000 армия. Ако тя не удържи фронта по границите, сраженията неминуемо ще се появят по улиците на израелските градове.Необходимо е пространство за разгръщане на резервите и ако се лиши от Самария и Юдея,районите за дислокация на резервите ще се намирам в огневото въздействие на противника. Със завладяване височините на Самария ще се обстрелват градове,летища,шосета,средствата на ПВО и стратегическите ракети.
Изходните позиции на арабските армии ще се явяват не Суецкия канал и реката Йордан,а покрайнините на Йерусалим и няколко километра до Тел Авив и Хайфа.За да компенсира загубата на Западния бряг,Израел ще бъде принуден да издържа голяма армия.Необходима е охрана на нова граница и огромни финансови средства.Илюзия на част от израелското общество е вярата , че може да се изолира палестинската държава с 350 км.стена,било тя снабдена с въоръжена охрана и електронен контрол.
Израел се намира на кръстопът и следва да направи исторически избор-мир с демонтаж на цялата военна система на безопастност,без твърди гаранции от нападение или съхраняване на сегашната ситуация,но със заплаха от нова война.
Като отчитам стратегическите характеристики на такива територии като Самария,Юдея и Голанското плато признавам ,че" мир в замяна на територии" е неосъществим. Израелският контрол на тези територии е преграда за война и агресия. Създаването на палестинска държава не решава въпросите с другите съседи на Израел.Единствен изход-всеобщ мир със всички страни от района-Ливан,Сирия, Египет ,Йордания и Палестина,за който времето още не е настъпило.

петък, 5 февруари 2010 г.

Юдаизъм

Вяра и дълг


В свещенният език на евреите - иврит не същестува дума, означаваща религия.Нaй-близка по смисъл е думата "даат", означава "знание," познание".Определението в нашето разбиране за религия започва да се употребява едва в началото на 19 век, когато се появява необходимостта за отличаване от другите религии-христианството и ислама.
   Юдаизмът-това Бог, Библия и Израел,религиозна традиция, изразена в думи, постъпки, начин на живот, принципи на вярата, събрани в в свещенните книги-Библия, Талмуд / равинистични писания / и Сидур / молитвеник /. Библията е не само хронологическа първа, тя е основа на която се развива юдейската религия. Латинската дума "библия", "книжнина" указва, че Библията не е една книга, а включва Тора / учение, предписание, Закон /, Невиим / пророци / и Ктувим / писания /, началните букви от които съчетават обичайното название "ТАНАХ". Когато христианите говорят-Библия, имат предвид Вехтия и Новия Завет, а евреите признават само първия, написан на иврит и арамейски езици.
   Нашата задача е не да разказваме Библията, а само разкрием някои интересни особености. Първият въпрос, който си задаваме-защо Бог избира евреите за свой народ и защо на него възлага отговорностите на новото учение? Равинистичните коментари посочват, че Библията е била предложена на всички народи, но само народа на Израел я приема.Основната цел на първата част на Библията е да укаже особените задължения, възложени на еврейския народ, кулминация на които се явява потвърждаване на договора с Бог на планината Синай и установяване на 10 заповеди, необходими за съблюдаване на този договор.След установяване на равинистичния юдаизъм вече наблюдаваме 613 заповеди, от които 365 са забрани и 248 се явяват утвърждение.В Тората се отделя много място на законите, правилата и нормите, по които евреите трябва да живеят за да добият святост, ролята на Мойсеи като проповедник на Божието слово.
Книгата"Пророци" започва и завършва със завоюването на Ханнанската земя под ръководството на Исус Навин, приемника на Мойсей. 12 племена се обединяват в царство под водачеството на Саул,наследен след това от Давид и Соломон. Пророческите откровения от това време са за порицания на ред членове на общината заради тяхното предателство на Договора с Бог и нравствени изисквания. Постоянното недоволство от управниците поражда мечта за цар,притежаващ всички качества на "помазаник", Месия ,личност,изпратена от Бог, които ще обяви настъпването на Златния век.Тогава и ще стане възкръсването на мъртвите.
"Писания"са книги,сборници от 150 псалми,създадени за служба в Храма и разказващи красиво за изпитания на които са подложени вярващите.Останалите книги включват притчи-мъдри изказвания за силата на човешката вяра.