"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

събота, 8 януари 2011 г.

Свети Павел в страниците на еврейският Талмуд?


/опит за изследване/

Знаем за вековното противопоставяне на християнството и юдаизма. Съгласно традицията християните винят евреите за разпъването на Исус Христос,а юдаизма не признава Христос за Бог, заради човешкия му облик и старанието му да промени юдаизма. Наскоро се запознах с интересна книга - "Chistianity in Talmud and Midrash" на Херфорд, където се прави интересното предположение, че авторите на Талмуда са знаели за Свети Павел.Опитах се да направя собствено изследване и ето какво се получи.
Свети Павел или /Саул/ е един от важните апостоли на християнството. Информация за него черпим изключително от Новия Завет. Христианските текстове определят неговото преминаване към християнството на основата на видение по пътя към Дамаск и Божия глас от небесата:
"Савле, Савле, защо ме гониш? Аз съм Исус, когото гониш."
Гемара предлага различни версии:
"И дойде Елиша в Дамаск, но защо пристигна?И каза раби Йоханан:Той дойде да побуди Гехази към разкаяние, но той не се разкая. Гехази сгреши и въведе много в грехове. Някой говорят, че той издигна идола, направен от Йеворам, между небето и земята. И други говорят, че изрязал на Идола Името на Бог, и идола започна да вещае:Да не бъде у тебе..."
"A други говорят:"Той раздели мъдреците от Елиша. Когато Нааман отива при Елиша, те с Гехази се занимават с осем нечисти гадове. Когато Гехази се завърна с дарове на Нааман,Елиша му каза:"Злодей! Разве не дойде време да получат награда за закона за нечистите гадове?
В тези версии нямат опора в Писанието,това са независими мидраши, които предполагат интерпретация.
Нека ги преразкажем, като се освободим от библейските образи и да ги запишем като набор от теми:
-Гехази, въвеждане в грях,
-Гехази, идолопоклонничество,полет между небето и земята,
-Гехази прави така, че идола приемат за Бог,
-Гехази, ученик на еврейски мъдрец, нечисти гадове.
Нека да си спомним, че Гехази се споменава в Мишна наред с Билам, и двамата лишени от уважение като еретици,отричащи небесната същност на Тората. Видимо , под името Билам се маскира Исус Христос, а Гехази е маска, езопово име на Саул от Тарс, тоест Павел.
Действително, могли ли авторите на Талмуда да са знаели за Павел? Моята версия е , че са знаели! Колко просветени люде е имало по това време? Даже и да е бил, според праведните евреи, еретик, те са знаели не само за него, но и за всички апостоли, разпространявали новата религия, защото срещу тях са се борили!. За всички значими събития от библейското време можем да намерим информация в религиозните книги, да не говорим за личности.
Свети Павел се обръща в християнин по пътя за Дамаск и след това се заема активно да привлича нови последователи.Дейността му довежда до обръщане в християнство всички окръжаващи и множеството са започнали да считат Исус Христос ипостат на Бога.Свети Павел изкустно тълкува Писанието в християнски дух и вербува фарисеите. Свети Павел е бил ученик на Гамлиел Старши и е твърдял, че в сегашните времена може да се употребява некошерна храна.
Колкото до темата за полета между небето и земята, то тя не е свързана с Павел, а е вкоренена в християнството с други способи. В Евангелието на Йоан, казва Исус:"И когато аз се възнеса, ще привлека всички към Себе си. / Йоан 12:31/.
В Йерусалимският Талмуд, Сангедрин/10:2/ е записано :"Билам летял над полето на сражението, но Пинхас, син на Елазар, син на Аарон му показа златен начелок на първосвещенника, на който е написано името на Всевишния, и той падна."
Не можем да искаме от авторите на агадата от Талмуда да притежават точни знания за християнските предания за апостолите, но да намекнат за този сюжет са били задължени.
И още от Талмуда ; "Ако ти с лявата ръка отласкваш,а дясната е прибрана, не ще бъде като раби Йешуа, който с две ръце отблъсква Йешу а- ноцри, или как Елиша, който отблъсква Гехази с две ръце."
Поразително сходство, то дава връзката между Исус и Гехази и ако историческия Гехази не можем да свържем с Назаритянина, значи,този с който е свързан е скрит под името Гехази.
Разсъждавам, защо Талмуда облича в такива фрагменти историите за Свети Павел в образа на Гехази и намирам, че мъдреците на Талмуда са искали да изразят своето мнение за християнството така, че да не бъде хулене, което в Палестина по това време е било много опасно. Един от основателите на християнството е бил знаещ евреин, ученик на мъдрец, но въвежда народа в грях, заставя всички да повярват в божествеността на Този, който не я заслужава. Той е отречен от еврейския народ и не е достоен да попадне в грядущия мир. Така Талмуда с езоповски език обяснява появата на еврей, оставил своята религия.
Талмудистите са искали да подчертаят,че Тората е вечна и винаги актуална, в нея се съдържат всички "праобрази" на тогавашните люде. Те са приели нов живот в интерпретацията на мъдреците, което и ми помогна да напиша тази бележка.

-Йешу а ноцри - името с което евреите наричат Исус Христос,
-Tалмуд - свод правни и религиозни положения на юдаизма, обхващащи Мишна и Гемара в единство.Произведение, включващо дискусии на еврейски мъдреци в продължение на 8 века и установяващо Устната традиция или Закон.

2 коментара:

  1. Един побъркан от историческите превратности народец, който си измисли история, бог и реши, че е богоизбран. Победа на въображението над реалността. Евреите са обречени и отдавна в генетично отношение не са евреи.Те са заимствали гени от народите около себе си, а и хазарите не са били малко. Не е възможно да се мислиш богоизбран и останалите да те уважават и обичат. Тяхното предимство произтича от това, че са първите глобалисти по неволя. Не вярвам в еврейският заговор, но не вярвам и в еврейската почтенност.Добре би било да им платят да се изселят от палестина в САЩ и конфликта да приключи.Другият начин е няколко термоядрени бомби над това прокълнато място.Защото от мъртво море може да се роди само религия на смъртта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Израел е Божи наред. За това свидетелства Библията, най-печатаната книга в света. По-добре е да се плати на палестинските евреи, да се преместят в Йордания е Голяма по територия държава, с малко население. Да се плати на всеки палестинец по 10 хиляди долара и проблемът ще се реши. Не знам в Йордания да се говори на друг език освен на палестинският арабски, религията им е същата, същата им е и културата. Но самите арабски държави не са съгласни. На тях им е нужен палестински конфликт, за да се оказва натиск върху Израел. Точно както се е изразил навремето Че Гевара:"Не позволявайте на раните да завехнат, и поддържайте омразата жива!Колкото за бомбите Израел притежава атомни бомби и междуконтинентални ракети. Унищожаването на Израел е много трудна работа.

      Изтриване