"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

сряда, 26 януари 2011 г.

Палестинските бежанци и страховете на Израел

Правото на връщане на палестинските бежанци по родните места e за арабите свещенно и не се оспорва от никого. Всички представители на този народ, в това число Организацията за освобождение на Палестина /ООП/ основават своята позиция в преговорите в Израел на основата на "справедливо регулиране" и по никакъв начин с компромиси.
Понятието "справедливост" за палестинците се основава на решенията на ООН, преди всичко на резолюция 194, която разглеждат като неоспоримо доказателство за своето право да се върнат и получат компенсация. Формулата "справедливо и съгласовано решение" в съответствие с указаната резолюция не оставят никакви шансове за постигане даже на хипотетичен компромис.
Палестинското ръководство неуморимо пропагандира в своето общество идеята за завръщането на бежанците, като отхвърлят варианта за преселване в лагери и постоянно рекламират дейността на UNRWA / Агенция на ООН за помощ на бежанците/ като символично и практическо доказателство за справедливостта на своите искания.
Според палестинското общество, получаващо помощ и от някои организации за защита на гражданските права в Израел, това право се явява частно за всеки отделен бежанец. И на това основание, нито представителите на палестинския народ, нито ООН нямат право да преразглеждат това от тяхно име. Всеки палестински лидер, осмелил се да се съмнява в това и да преговаря със "ционисткия враг" в най- добрия случай ще се лиши от своята кариера и ще се подложи на всебщ остракизъм,а може и да се лиши от своя живот.
В съответствие с единодушното мнение, неприемането на това право, дава на палестинския народ зелена светлина да продължава борбата с Израел със всички възможни средства, даже и след образуването на палестинската държава.
Бъдещата държава Палестина, за която се стремят сегашния лидер Махмуд Абас и премиер министъра Файяд е готова да приеме и устрои в своите граници всички палестинци, включително и бежанците. При което лидерите постоянно повтарят, че това в никакъв случай не означава отказване от правото на завръщане. Арабските страни с бежанци поддържат правото им за завръщане, многократно са заявявали, че лагерите за бежанците се намират на тяхната територия временно, и че техните обитатели трябва да се завърнат, когато назреят условията за това.
Йордания по собствена инициатива се отказва от Западния бряг на реката Йордан през 1988 година и издава паспорти на бежанците, приети от нея. Обаче правителството заявява, че след образуването на държавата Палестина те ще решат дали да останат в Йордания или да се завърнат в Палестина. Други, като Кувейт, Ирак, Ливия през последните 30 години се разделят с бежанци като неудобни.
Проблемът с бежанците от много години е тлеещ огън и той може да се разгори след напускането на израелската армия на териториите.
Голямо е опасението на Израел, че след връщането на бежанците, те ще започнат да затрупват израелските и международните съдилища с искове за завръщане в местата, които сега са част от Израел, искания за връщане на загубена собственост и компенсация. Toва е главното от което се страхува Израел, а със опитите за въоръжена съпротива армията бързо ще се справи. Да не забравяме и международният натиск и осъждането на Израел, като окупаторска и колониална сила, бойкот на всички негови инциативи. И сега на територията на Израел се намират нелегално хиляди палестинци и бежанци от Африка, израелтяните с ужас си представят какво ще се случи след завръщането на милиони. Защото не ще им се отдаде да охраняват пълноценно стотици километровата граница и тогава с нова сила стават актуални въпросите за демографията и дейността на многобройните организации за защита на правата на човека и международните съдебни инстанции.
Така че, проблемът с бежанците е в центъра на палестинскоизраелския конфликт и арабите го разглеждат като последна козова карта за да се отслаби "ционисткия" враг. Защото в дългосрочна перспектива се надяват да победят за сметка на демографските фактори.
Засега израелтяните са единодушни, че завръщането на милионите бежанци ще бъде равнозначно на самоубийство и се надяват в хода на преговорите да се сдобият с международната поддръжка за окончателно приемане на бежанците само в границите на новата държава или ако това не се случи, да се борят за предоставянето на гражданство в страните които живеят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар