"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

вторник, 4 януари 2011 г.

Ханукално чудо


Тази година се навършиха 2148 години от Ханукалното чудо, когато в освободения от Макаби/1/ и неговите войни йерусалимски Храм при еднодневен запас на ритуално масло менората /2/ е горяла цели осем дни. В чест на победата съвременните израелтяни в продължение на 8 дни запалват свещ и произнасят благословения за победата във въстанието на Макавеите.
Събитията около Ханука са продължение на тежката, продължила повече от четвърт век борба на юдеите с гръко- сирийската метрополия. Обикновенно метрополиите ги вълнува редовното плащане на данъците и спокойствие в провинциите.Бунтовете не носят идеологически характер. Събитията в Юдея /3/ през това време са първия случай в историята на идеологическо противопоставяне.
Юдея , по силата на историческите връзки с Древна Гърция не се опазва от гръцката културна традиция, в това число, благодаря и на Александър Македонски. Юдеите постепенно отслабват съблюдаване на еврейските традиции под натиска на гръцката култура. Първосвещенниците са купували своите места от гърците и си съперничат в насаждането на елинската култура. В еврейската духовна върхушка се надявали, че тесния контакт с гръцката администрация ще намали влиянието на "коените"/4/ и Храма и ще даде възможност да се ползват от храмовата хазна. Това доброволно отричане на евреите от тяхната религиозна традиция се съчетава и с желанието на грекосирийския цар Антиох да наложи нови богове на метрополията.
В това време гърците водят война с Египет и в Юдея са въведени допълнителни войски за поддържане на реда и насилствено принуждаване на евреите да се поклоняват на идолите от древногръцката митология и изображенията на самия Антиох. Забранява се изучаване на Тората, да се празнува и благославя новия месец, да се извършва обрязване. Започва оскверняване на Храма и принуждаване евреите да извършват жертвоприношения на животни , забранени от Тората.
В Модиин Матитяху, син на първосвещенника убива еврей- елинист и с помощта на синовете си разбиват гръцката охрана. Така започва въстание, продължило 25 години. Антиох е принуден да снеме от фронта с Египет нови войски и да ги прехвърли в Юдея, проиграва войната и Юдея получава независимост. Свободата евреите заплащат с мночислени жертви , разрушения и нещастия.
По време на Ханука евреите три пъти на ден произнасят молитва, смисъла на която е , че Всевишния ще поправи грешката на елинизираните евреи и потомците трябва да помнят - отказа от вярата на праотците довежда до нещастия. Всевишният помага на хората, когато отстояват своето право да живеят по Заповедите, както и при Ханукалното чудо.
Евреите твърдо вярват , че Бог помага само когато става въпрос за главните субстанции - за спасяване на народа като цяло, за Обетованата земя и за Храма - символ на светостта на народа. В еврейската история има три задължителни основания - Тората, Обетованата земя и народа на Израел.
Така че Ханука дава на евреите важни уроци: следване традициите, да се помогне на другия да ги разбере и да застане в защита на своята земя, помнейки Тората и Заповедите.

  • Менора - съд в Храма, направен от цял къс злато с човешка височина. Свещеникът трябва да изкачи три стъпала за да запали фитилите, светлината от които освещава службата на свещенниците.

  • Макаби или Макабеи - възглавяват въстанието срещу сирийската династия за освобождаване на Храма и възстановяване на истинската служба в него.
  • Юдея - област в южната, планинска част на Израел.
  • Коени - потомци на праотеца на еврейския народ Аарон, служители в Храма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар