"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

сряда, 31 март 2010 г.

Кой и кога е измислил еврейският народ?

През 2008 година излиза от печат скандалната книга - "Кой и кога е измислил еврейският народ" на професора от Университета в Тел Авив Шломо Занд.В нея известния историк се опитва да докаже, че еврейски народ не съществува и никога не е съществувал,а изгонването му от историческата родина - Палестина е разказ от митологията. Той подчертава, тези, които претендират да се наричат ,евреи нямат историческото право за днешната територия на Израел.
Истинските потомци на Авраам, Давид , Соломон по негово мнение са палестинските араби /палестински юдеи, приели ислям през 7 век н.е/,а днешните евреи са потомци на различни народи приели юдаизъм.
Евреите като етнос, като народ, като раса не съществуват - убеждава Шломо Занд. Той не счита себе си "постционист" и не призовава към ликвидирането на Израел, но настоява еврейската държава да не се нарича "безопасен дом на всички евреи" и "еврейска държава",а "държава на всички свои граждани".
Книгата,по неговите думи, е написана на основата на дългогодишни изследвания на еврейски и други историци от 19 и 20 век.
"Аз не претендирам, че съм открил нещо ново, само извадих исторически знания,който досега се опитваха да скрият. Не се съмнявам в съществуването на евреите в историята, но това са били юдейски племена с различен произход, а не етнос. Единственият народ, който можем да отнесем евреите е народа идиш, унищожен от погромите, революцията през 1917 година, нацизма и ционизма. Бениямин Нетаниаху казва че сме построили Йерусалим, това не е наша заслуга, но може би сме построили Киев."
"Етнократия" е форма на управление , при който представители на една етническа група има непропорционално голяма власт и влияние и използува заеманите длъжности за предоставяне на всевъзможни облаги на своята етническа грипа в ущърб на останалите.Този термин се екплоатира от професор Занд за да потвърди верността на своята теория, че щом не съществува еврейски народ, властта принадлежи на арабите и представители на различни култури и цивилизации.
На Занд приглася и професор Кейдар от Хайфския Университет с неговото твърдение, че еврейските заселници осъществяват "юдеизация" на арабска Палестина, към която нямат никакво отношение и с насилие и лъжа завземат 93 % от територията на страната. Не остава назад и професор Ифтахил от Университета Бен Гурион. В своята книга "Етнократия: земя и идентичност в Израел/Палестина/ твърди, че режима е недемократичен, авторитарен, неговите права и възможности зависят преди всичко от етническия произход и географското местоположение на държавното образование. В рамките на това определение ,палестинците са лишени от своята земя, гражданските права са ограничени от този "етнократен" режим, преследващ еврейска хегемония и юдеизация на страната.

7 коментара:

  1. Това са пълни глупости, явно Бог нещо се е объркал според изследванията на този "професор". Да го беше казал за македонците, разбирам, ама за евреите... по-скоро вечният враг на човешките души стои зад тези изказвания. Който чете Библията много добре разбира за какво иде реч, а останалите... Господ ще съди!

    ОтговорИзтриване
  2. "Който чете Бибилиятя много добре разбира за какво иде реч"... точно така ли е? Кой точно е написал Библията, кой точно е събрал всичко в една книга? Дали така наречените гностически евангелия отхвърлени от официалната църква-институция не казват всъщност истината. Кой всъщност е авторитета който определя това или онова за истина? Трябва да се съмняваме и да търсим истината колкото е преиначена понякога да е тя. Защо една от първите работи на американците влизайки в Багдад бе да отнесат експонатите от историческия музей. Няма ли отново да се пише някаква "нова" история?

    ОтговорИзтриване
  3. Истината е проста. Палестинската земя е била населена с различни народи, които са се избивали и смесвали хилядолетия. Когато евреите бягат от Египет, предвождани от един последовател на еднобожието е трябвало да имат основание, идеология на агресори и те са си я измислили. Така се ражда мита за обетованата земя, завета с Господ.Къде свършва идеологията и мита и къде започва историческата достоверност е трудно да се каже.Старият завет не е историческа хроника, а пропаганда, защото от религията са живеели доста хора. И християнството има много фалшификации в името на вярата. Доколко евреите са евреи може лесно да се провери с генетични изследвания. Достатъчно е да са намери материал от онези времена и да са сравни със съвремениците. Вероятно ще се окаже , че палестинските араби са по-евреи. Впрочем унгарците са по-турци от турците в Турция според подобни изследвания.

    ОтговорИзтриване
  4. П.П.
    Нацистите просто ги копираха.Историята би била забавна, ако не беше толкова кървава.
    Еврейската религия е нетолерантна и това се предава и на християнството, а оттам и на комунизма и фашизма. Общото е идеята за универсалната и завършена истина и фанатичната убеденост в нейната единственост.Вярата наистина е необходима когато трябва да предприемеш някакви действия, но е противопоказна за мисленето и търсенето на истината.

    ОтговорИзтриване
  5. YORDDJ kаза: Имам интересна теория за произхода на еврейският народ. Идеята ми хрумна след случайно последователно прочитане на две отделни книги засягащи един и същ исторически период между 1600 и 1400 г. пр.н.е..Ако някой се интересува моге да ми пише на yorddj@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  6. Драги yorddj, ако се върнеш още 200 г. назад, ШЪ прочетеш нещо и за КОНСКИЯТ НАРОД!
    Кибик Блаже

    ОтговорИзтриване
  7. Хора, много е страшно:
    http://www.imadrugpat.org/protocoli.html

    ОтговорИзтриване