"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

четвъртък, 1 април 2010 г.

Арабските депутати в израелския Кнесет

От създаването на държавата Израел в Кнесета са работели и сега работят 45 арабски депутати,13 друзи и 872 депутати от израелските партии. Сред арабските депутати са избирани 3 жени,две от които от израелските партии- Хосния Джабара от "МЕРЕЦ" и Надя Хилу от "АВОДА".
В сегашната каденция има 9 арабски депутати. Това са представителите на "Демократичен фронт за мир и равноправие/ХАДАШ/ - Мохамад Бараке и Хана Сауид,"Обединен арабски списък - Масуд Ганаим,Ахмед Тиби,Ибрахим Царцур и Талеб ас Сана,"Национално демократичен съюз"- Джамал Захалка, Ханин Зуаби и Саид Нафаа .Наличието сега на 9 арабски депутати е значителен прогрес в сравнение с първата каденция, когато арабското население има само 3 депутати - Тауфик Туби- 12 каденции депутат на Комунистическата партия;араб-християнин Амин Джаржура от Нацерет и Саиф аз Зуби от различнии партии от 1949 до 1979 година.
По време на втората и третата каденция три арабски партии работят в правителството и участвуват в разработката и приемането на политически решения.
От четвъртата до осмата каденция/1959-1977/ в правителствената коалиция работи арабската партия "Прогрес и развитие", а също "Шифут ве Ахва" в продължение на 4 каденции. По време на осмата каденция в коалция с правителството работи и " Арабски списък на бедуините " начело с Хамад Абу Равия. Тези години са характерни с активно сътрудничество с еврейските политически партии,най-вече с партията " Авода ".
Ситуацията коренно се изменя през 1977 година с победата на партията "Ликуд".Горе показаните партии изчезват от политическа сцена и даже след връщането на власт на "Авода",арабските партии не влизат в коалиция. Причините ;арабския сектор вече избира депутати,заемащи радикални и непримирими по отношение на еврейската държава позиции,навлизането на израелската армия в Ливан,катастрофалното икономическо състояние на населението в Газа и Западния бряг на р.Йордан.
През 1988 е създадена " Демократическа арабска партия " с лидери Дарауше и Талеб ал Сана,която признава ООП и неговата платформа за създаване на палестинска държава и искането за освобождане на окупираните територии.
В края на 90 и началото на 2000 година депутат в Кнесета става бившия съветник на Ясер Арафат Ахмед Тиби и Азми Башара от Нацерет. Неговата партия и досега е в Кнесета,въпреки бягството му в Ливан заради шпионаж в полза на " Хизбала ".
Въпреки активното участие на депутатите араби в работата на Кнесета ,малка е ползата за техните избиратели. Започнали своята дейност като активни партньори на управляващите партии,сега заради невъзможността да прокарат какъвто и да бил закон се превръщат в озлобени и истерични политици, обвиняват за всичко Израел. Арабското население на Израел няма друг избор,освен интеграция в израелското общество и придобиване на равни права,но засега представителите му са под влиянието на други сили. С дейността си не само не подпомагат своя електорат, но дават повод на десните сили да се съмняват в тяхната лоялност към Израел.
/по материали на израелския печат/

Няма коментари:

Публикуване на коментар