"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

вторник, 13 април 2010 г.

Шпионаж или патриотизъм

Kопирането на няколко хиляди документи от канцеларията на Централния военен окръг , предаването им на журналиста Ури Блау от весник "Аарец" и предстоящия съдебен процес се явяват главна тема вече няколко дни на израелските средства за масова информация.
Журналистката Анат Кам през 2005 година е призвана в израелската армия, получава повишение и започва работа в канцеларията на генерал Яир Наве. На тази длъжност и получава достъп до секретни документи и в края на службата копира 2000 документа, от който 700 с гриф "секретно" и " строго секретно". Анат Кам намира връзка със журналиста Ури Блау и му предлага част от документите.
През ноември 2008 година във вестник "Аарец" се появява статия за ликвидацията на терорист от " Исламски джихад , в която са използувани секретни данни. Службата за сигурност започва разследване и Ури Блау сключва сделка , в рамките на която връща около 50 документа и не издава своя източник на информация. Но ШАБАК намира истинските следи и арестува журналистката , тя не отрича своята вина. През януари 2010 година прокуратурата и отправя обвинение, но няколко седмици преди това Ури Блау излетява за Лондон е досега не се е върнал. В статия в същият вестник Блау заявява, че ще се бори за свободата на словото , но ще го прави от чужбина.
Анат Кам, известна с левите си възгледи заявява, че е действувала в интерес на обществото и е огласила факти, скривани от израелската армия. Израелското общество различно оценява действията на Кам и Блау, едни считат, че журналиста има право да информира обществото и цензурата трябва да следи за наличието на секретни данни, други я наричат шпионка и предател на интересите на държавата.
Някои от членовете на израелският парламент Кнесет отправят искане за закриване на вестника, публикувал въпросната статия , ако не окаже съдействие на властите да получат всички армейски документи.
От юридическа гледна точка обаче, съществуват определени трудности с обвинението на Блау, той не е откраднал документи, а ги е получил, и второ, той е журналист и има законно право да публикува всякакви данни. Обаче за съхраняване на секретни документи напълно е възможно да бъде подведен под отговорност.
Неясна е ситуацията и с Анат Рам, въпреки че не може да се нарекат нейните действия "шпионаж", тя може да бъде осъдена както на 15 години, така и с доживотна присъда.
Мога да отбележа , че в Израел съществуват две мнения : да се затегнат гайките сега е вече много късно, още повече, че първата инфомация за този скандал бе публикувана в блог на Ричард Силверстайн от Сиатъл и по късно в "Guardian" , "Indepedent", и дори иранския сайт Press TV. Но и да си затваря очите Службата за сигурност не е намерена. Стана ясно , че една дискета е загубена и това още повече разбърква картите.
Как ще завърши тази история е трудно да се предвиди. Наблюдателите в средсвата за масова информация правят паралел на постъпката на Анат Рам с престъплението на Мордехай Вануну, предал на английските вестници сведения за ядрената програма на Израел и излежал 18 години в израелски затвор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар