"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

неделя, 11 април 2010 г.

Икономически мир

Програмата,която предлагаме се различава коренно от досегашните неуспешни опити да се разреши израелско - палестинския конфликт. Всички стъпки за преодоляване на различията и установяване на мир са били безполезни заради различни и непреодолими фактори;
- палестинците никога няма да се откажат от своето желание за суверенна държава,
- израелтяните , водили 3 войни и дългогодишна борба с тероризма не вярват в искреността на палестинците за мирно съвместно съществуване,
- безпомощноста на Великите сили да намерят правилното решение и подкрепа на мирния процес, заради своите политически , идеологически , социални , религиозни и други изгоди,
- наличието на непреодолими религиозни различия.
Предлаганото от нас изисква две условия - взаимно признаване на двете държави в границите от 1967 година и сключване на политическо споразумение за мир. Всички спорни въпроси, като територии, селища, бежанци, Йерусалим и др,са разрешими, ако се приложи предлаганата от нас програма "Икономически мир",със задължения за всички заинтересовани страни.
Задължения за Израел
1.Построяване на жилища и съответна инфраструктура на палестинска територия за бежанците на реципрочна стойност на построеното от Израел зад "Зелената линия". Построеното се явява компенсации за щети,нанесени на бежанците и останалото палестинско население на Западния бряг и ивицата Газа.
2.Израел преостъпва равностойна територия в кв.км,на Палестина и запазва големите израелски селища - Ариел, Маале Адомим, Гуш Ецион и др. Малките селища не се разрушават и се предават на палестинската държава.
3.Израел е съгласен с административното разделение на Йерусалим и обявяването на Източен Йерусалим за столица на Палестина.Хълмът на Храма /светиня на евреи и палестинци/ е под суверенитета на Палестина,Израел запазва старият еврейски квартал и Стената на плача.
4.Арабските израелски граждани могат да избират между израелско и палестинско гражданство.

Задължения на Палестина
1. Палестина признава съществуването на държавата Израел в границите от 1967 година със столица Йерусалим.
2.Изгражда демилитаризирана държава и прекратява всякаква терористична дейност срещу еврейската държава, нейните институции и народ.
3. Изгражда полицейска структура без тежко въоръжение за опазване на реда и законността на територията на Палестина.
4. Приема бежанци , желаещи да се върнат и ги настанява в построените или преотстъпени от Израел селища.
5. Преотстъпва територията и големите израелски селища на Западния бряг и в замяна получава територия от Израел.
6. Свързва Западният бряг /Хеврон/ с ивицата Газа с мост или подземен път.

Задължения на Беликите сили, ООН, Арабска лига
1.Явяват се гаранти на споразумението и мобилизират финансови средства от МВФ, частни банки, дарения за подпомагането на палестинската държава и съвместните проекти - свързване на ивицата Газа със Западния бряг, изграждане на летище и пристанище в Газа,съвместното използуване на водните ресурси и др.
2. За съживяване на палестинската икономика се организира фонд от средства , изразходването на които се контролира от комисия на ООН ,в която участвуват всички заинтересовани страни.
Всички права запазени; април 2010 година

Няма коментари:

Публикуване на коментар