"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

четвъртък, 10 февруари 2011 г.

Бурки? В Израел?

И тук се появи бурка!! От известно време в някои еврейски религиозни селища можем да срещнем жени, обвити в шал,покривало, закриващо всичко- тяло,глава,ръце. От къде се взеха тези сектантки, на какви закони и религиозни постановления се опират и кой се крие под тях?Знаех , че в Израел арабите са сунити, а те изглеждат другояче. Подобни покривала ще срещнем навсякъде по Близкия Изток, даже и в центъра на Европа сред мюсюлманките, но в Израел!
После разбрах, че съществува такава секта на «шаловете», състояща се от религиозни жени, която предизвиква негодования даже и сред ултраортодоксалните общини. Едни заявяват, че сектата е дело на «Натурей Карта», но те отричат. Други не знаят причината за появата им, но не одобряват забулването на израелските жени. Трети просто се подсмиват и не вярват, че това може да се случи в Израел.
Обаче главата на равинатския съд равин Вайс обявява постановление, в което признава стремежа на жените да изглеждат подобаващо скромно, съгласно религиозните предписания. Юдаизмът изисква от жената да се облича скромно. Съществуват правила, съгласно които, мъжът не трябва да вижда нито един косъм от главата на жената. Изпълнявайки това правило, жените слагат перука. И за да бъдат сигурни, че нито един косъм не се подава под перуката се остригват, а след това поставят перуката.Закриването сега и на лицето е за тези жени символ на целомъдрието и смирението. Жените от хасидският двор «Толдот Аарон» след бръсненето на главата слагат кърпа и се е счита, че по религиозно и скромно представяне не съществува. 
фото Vikipedia

Но преди 6 години в един град – Бейт Шемеш се появява група жени, които излизат на улицата изцяло забулени в някакво покривало, напомнящо шал. Неофициално глава на сектата е жена, която заявява за пресата, че тласък към такова действие е била брошурата на равин Даниел Битон, която определя, че така са се обличали еврейките в древността. Същата водачка на сектата е разследвана от полицията за издевателства над собствените си деца, а религиозните вестници я наричат «Мама Талибан".
 Равин Битон нарича себе си привърженик на сектата «Натурей Карта» и е ярък противник на съществуването на държавата Израел. В самата група отричат принадлежността на рав Битон към тях, но в хасидските дворове няма формално членство, няма членски карти и не плащат членски внос. Така че, всеки може да се обяви за член на каквато и да било секта.
Но все пак има някои белези; членовете на «Натурей Карта» са ашкенази, и то всички с корени от Унгария, а този равин е емигрант от Мароко. Може би там е виждал жени забулени, но това към еврейките няма отношение.
Между впрочем най- недоволни са ортодоксалните евреи, защото като че ли техните жени досега не са се обличали подобаващо. Сега около 500 жени в Йерусалим, Бейт Шемеш и Цфат се показват на улицата забулени с тези шалове. Постепенно тези сектантки започват да забулват своите дъщери от 6 годишна възраст. Ултраортодоксалните училища не допускат таково своеволие и тогава за децата на забулените се откриват 4 частни училища.
Членовете на «Натурей Карта» твърдят, че тези сектантки ходят забулени даже в къщи, отказват на своите мъже интимни отношения и даже препятствуват общуването между братя и сестри – било нескромно!!! Членовете на тази секта живеят под постоянен психологически натиск, от една страна - ортодоксалните не ги приемат, от друга- светската част от населението, свикнали с вида на харедимите, гледат на забулените с шалове с нескриван ужас. Ще се развие ли тази секта, ще стане ли привична за нас жена, забулена от всякьде , ще заприличаме ли на Иран ? Мисля че тази секта няма бъдеще, забулването не се явява искане на еврейското религиозно законодателство.
Приемам религиозността, а безумието оставям на други!!

1 коментар:

  1. Действително забулването е древна практика както сред евреите, така и сред другите източни народи описана и в Библията. Нашите баби също са носили вид покривало "забрадка".
    Целта на забулването е жената да остане видима само за мъжа си и в семейството си и да не предизвиква чужди погледи. Жените са носили покривало от много векове до днес, когато за съжаление дрехите целят не да скрият, а да открият изцяло тялото. Затова днес това как да се облича една жена става въпрос на избор. Ако жената иска по нейно желание да носи покривало като с това показва своето уважение към мъжа си или не иска това е нейно решение и никой не трябва насилствено да я задължава да носи или да не носи покривало. Носенето на покривало е външен белег и не гарантира непременно, че жената е вярна на мъжа, но ако то се носи искрено и от сърце, а не е само като символ на религиозност се превръща в знак на уважение и вярност към мъжа.

    ОтговорИзтриване