"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

четвъртък, 7 април 2011 г.

Древни атрефакти или поредна измама

Йорданските власти настояват Израел да върне древни ръкописи, които съперничат по важност с ръкописите на Мъртво море. Културните институти на Хашемитското кралство заявяват, че свитъци от библейския период са незаконно изнесени от страната в периода от 2005 до 2007 година, и са в ръцете на бедуин от село, близо до границата с Йордания. Преди няколко месеца в един от израелските вестници бе публикувано обширно интервю с Хасан Саеда, който разказа за притежанието на древни ръкописи, наследени от дядо му, който ги е открил в пещера около реката Йордан преди повече от 100 години. Става дума за около 70 книги ,всяка от които съдържа до 15 листа, свързани с обици от олово.

Израелските археолози и историци са уверени, че намерените свитъци за фалшификат и Хасан Саеда вече няколко години прави опити да ги продаде на израелските културни институти. Но известни учени от Великобритания твърдят, че свитъците са истински и са важно откритие, което може да съперничи на ръкописите от Мъртво море.

Тези учени, начело с Давид Елкингтон , експерт по религиозна археология обявяват, че написано на древногръцки и иврит е на 2000 години, времето на Исус Христос и мястото където е живял. Свитъците съдържат изображения на Йерусалим, които са били отличителна черта за писаното при ранната християнска традиция. Забелязва се християнски кръст на преден план и неголямо построение, което може да бъде могилата на Христос и градски стени, които могат да се отнасят към Йерусалим.

4 коментара:

  1. Приятелю, това очевидно не е свитък, защото той изглежда така: http://www.cicu.org/images/scroll.gif ,а е книга, чиято форма се нарича кодекс. Най-старите открити до момента кодекси са от I-ви век пр. н. е., но се предполага, че навлизат в началото на 3-ти в. пр. н. е., затова аз залагам за фалщификация и то най-вече що се отнася до сравнение по древност с находките от Мъртво море и Синай.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за коментара!Името "кодекс" са го измислили изследователите,така че няма смисъл да спорим. Още повече, досега не са успели да прочетат тези артефакти, нищо че са написани на иврит, арамейски и древногръцки.Аз не вярвам във фалшификат, просто са оригинални документи, но написани много по късно от предполагаемото време. Вавов

    ОтговорИзтриване
  3. Думата "кодекс" е латинска и означава "дърво" от където думата навлиза в английския, немския и френския (book, Buch, bouquin), така че е наложена по традиция, а не от учените - означава книжно тяло, съставено в книжен блок, съставен от тетради (коли), затворени от корица. За другото си прав - не се уточних, по-скоро е спекулация, отколкото фалшификация.

    ОтговорИзтриване
  4. Именно изследователите са дали името "кодекси" на тези антики, защото не намират дума с която да го съпоставят. Обърнете внимание,че тази "книга" е затворена от всички страни и то с оловни елементи, които едва ли са били познати и използвали в това време.Само един от Кумранските ръкописи - тъй наречения "военен" е направен на метал/мед/и то във формата на руло.Вавов

    ОтговорИзтриване