"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

петък, 15 април 2011 г.

Бахайска вяра

Бахайски градини на Кармел / Хайфа

Бахайската религия е най- младата от монотеистичните религии. Основана е на вяра в Бог и неговия посланник на земята Ба Алла – реален човек, живял в 18 век, проповядващ красота и хармония в света, равенство и предоставяне достойни условия за живот на всички. Символ на тази вяра са градините и съоръженията на бахайците.
В началото шейх Ахмад ал Ахсай видоизменя едно от основните вярвания на шиитите, че Адам, Ной, Авраам, Мойсей и Мухамад са били реални люде, пророци. Вместо това той утвърждава, че «те са еманация на Висша сила и проявления на Бог». След смъртта на ал  Ахсай през 1826 година се разгръща религиозна борба между Хаджи Хан и Саид Али Мохамад / известен под името Баб/ и движението се разпокъсва. Баб твърди в началото , че се явява «духовна врата» през която всички могат да получат достъп до «скрития Имам»/,последния от наместниците на Мохамед. През 1848 година преразглежда своето разбиране, като се обявява за «скрит Имам», продължител на делото на Мохамед, като един от пророците.  След неговата смърт движението преминава в ръцете на Бахаулла, който заявява, че е носител на «Божието откровение» и е дошъл само да приготви пътя на Бог. Плодовит писател Бахаулла написва повече от 100 книги, които и определят съвременната бахайска религия.
«Има само една религия, религията на Бог. Тази религия постоянно се развива и всяка религиозна система представлява определен стадий на тази еволюция»- пише Бахаулла.
Бахайската религия, както и шиитската и предшественица твърди, че Мойсей, Исус и Мохамед са истински пророци на Бог, а Тората, Новия Завет и Корана са божествено откровение. Разликата между бахайската религия и Петокнижието изглежда така, както е пожелал Бог. Заради това твърденията, че Тората няма замяна, не могат да бъдат привнесени от Мойсей, тя е богодадена.
Възможно, всички тези пророци са изпълнявали Божията воля, може би Бог е дал на Мойсей, Исус, Мохамад и Баб отделни задачи, една за евреите, друга за християните, трета за мюсюлманите....Защо трябва да се предполага, че само една религия е словото на Бог, възможно всички религии са абсолютна истина?
Проблемът е ,че всяка от религиите отрича правото на съществуване на другите. Тората задължава със своите закони евреите, но Новият Завет заявява :»Во Христа /Вехтия Завет/ бил отменен.» »Христос ни избави от проклятията на Закона.» Бахайските писания указват, че появата на Бахаула е последен случай на откровение. Сикхската традиция говори :»В съда на истинската вяра те/ последователите на юдаизма,християнството и ислама/ ги чака сурово наказание.» Ислямът  заявява: »Който избере друга религия, не ислям,той не ще бъде приет от него и в бъдещия мир ще загине.»
Разликата на сегашната бахайска вяра от предшевственицата е в заключението, еретично както за шиити, така и за сунити, че Мохамед не носи окончателна религия, трябва да се появи друг  пророк на същото ниво.
Отрицанието на вечността на исляма от бахайската вяра не е единствено. Християнството признава Тората за Божествена книга и Мойсей като пророк, но утвърждава, че откровението на Мойсей е анулирано от появата на Исус Христос. Мюсюлманството поддържа богоданеното на юдаизма и християнството, но ги счита за неокончателни религии. Леко е да забележим, че всички тези религии имат една пресечна точка – Бог е дал Тората на Израел чрез Мойсей. Всички признават, че в определен исторически момент народа на Израел е имал в своите ръце Божествения план. Различията започват по - късно, когато се спори  дали откровението на Мойсей е заменено с по- късни пророчества, и ако да, колко пъти?
Затова бахайците считат своята религия за универсална, даваща достоен живот и разпространяваща красота и хармония. И построените бахайски градини са истинският символ и философия на вярата.

Бахайски храм в Хайфа/ Израел


2 коментара:

  1. Само от бегъл поглед върху текста, мога да посоча много дразнещи факти:

    "неговия посланник на земята Ба Алла" е грешно!!! Правилното изписване е Баха У Алла; и "неговияТ"

    Също Моисей се изписва с едно "й"!!!

    Жалко за статията - правописните грешки омаловажават източника толкова много......

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тук не са важни правописните грешки.

      Изтриване