"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

четвъртък, 21 април 2011 г.

Кой застреля Джо Алон?


Джо Алон/ вляво/

Близо 40 години след убийството  на военновъздушното аташе на Израел във Вашингтон случая остава наразрешен. Няколко минути след полунощ в неделя, 1 юли 1973 година, полковник Йосеф/ Джо/ Алон се връща заедно със съпругата си Двора в дома си във столицата Вашингтон,щат Колумбия. Паркират колата, Двора влиза в къщата и след малко чува 5 изстрела. Бързата помощ се оказва недостатъчна и  Алон почива от получените рани.
Роден като Йосеф Палчак през 1929 година от родители в кибуца Ен Харод, емигрирали след това в Чехословакия. За да запазят сина си, родителите след избухването на Втората Световна война го изпращат в Лондон. След края на войната Алон се завръща в Чехословакия, а през 1947 се установява в Израел. Сменя името си на Алон, завършва първия курс за пилоти за израелската армия и е един от основателите на израелските военновъздушни сили, заедно с Езер Вайцман и Моти Ход. Служи 20 години и в началото на 70- те години на миналия век е назначен за аташе в израелското посолство в САЩ.
Дълги години семейството на Алон се опитва да разбере дали Джо Алон е бил само аташе или се занимавал и с други дейности, които могат да се окажат фатални за разстрела му..
В началото вдовицата Двора се обръща към Моше Даян и другите висши военни , за да разбере истината, но получава твърд отговор: «Алон никога не е бил човек на МОСАД». В търсенето на истината, Двора заподозира конспирация, при която съпруга и открива страшна тайна – Moше Даян – министъра на отбраната на Израел шпионира в полза на САЩ!  И това е достътъчно за ликвидирането на Джо Алон. Двора Алон умира през 1995 година, през 2004 година дъщерите им се опитват да повдигнат завесата на загадъчното убийство и получат нова информация на убийството на баща им.
Разглеждат се три мотива за ликвидацията : романтична, наказателна и политическа и дьщерите искат информация от израелската армия, Мосад и Службата за сигурност /Шин Бет/. Шефът на Мосад по това време Ефраим Халеви се среща с тях, но не им предава нова информация. Това усилва подозренията и молят Върховния Съд да задължи Мосад, Шин Бет и армията да им предадат цялата информация, с която разполагат. Но материалите са унищожени и сестрите се обръщат към американските власти, но отново не получават достатъчна информация. Обръщат се към няколко журналисти за помощ и най- вече към Фред Бъртан- заместник шеф на борбата с тероризма към Дъжавния Департамент на САЩ.
В резултат на сътрудничеството се ражда книга, която не дава окончателен отговор на обстоятелствата на убийството, а определя некомпетентност на американските органи при разследването. Джо Алон се е срещал с жена в един хотелски номер в Лос Анжелос и друг подобен случай  в Ню Йорк, които не се вземат под внимание при разследването. Бъртан отхвърля романтичната страна на инцидента, а смята , че убийците са членове на «Черният септември», терористично звено на Организацията за освобождение на Палестина. След убийството на израелските спортисти на олимпиадата в Мюнхен през 1972 година, по заповед на тогавашния министър председател Голда Меир израелското разузнаване започва ликвидацията на участниците в убийството и терористичната инфраструктура на палестинците. До преди няколко години жив бе останал само един от терористите, участвували в клането в Мюнхен, който почина от естествена смърт в Дамаск. Бъртон е сигурен, че палестинските терористи разстрелват полковник Алон, но не привежда доказателства. Само привързва убийството към други случаи на терор с автомобили - бомби, предназначени да ударят Голда Меир по време на посещението и във Ню Йорк и няколко клонове на израелски банки. За «Черният септември» Джо Алон като военно аташе е бил символ, достоен за атака.
Израелското разследване не дава резултати, заради заетостта му в преследването на палестинските терористи и няколкото случаи на провал/ убийството на келнер в Норвегия , приличаш на Хасан Саламе/ или нежелание да покаже истината.
 Преди известно време Първият канал на израелската телевизия показа документален филм за разследването, в който са преплитат и трите версии. При първата полковник Алон става свидетел на подробности на зловещ заговор между САЩ, Израел и Египет за откъсването на арабите от СССР и засилване ролята на САЩ в Близкия Изток и ролята на Моше Даян в него. Романтична връзка с печален край също не бе пренебрегната, като се има предвид неговия характер и жертва на палестински терор. Показателно бе изказването на един от интерюираните, който предаде думите на Езер Вайцман: «Ако кажа кой застреля Джо Алон, цялата държава ще бъде в шок!!!!»

Няма коментари:

Публикуване на коментар