"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

понеделник, 11 април 2011 г.

Американците стрелят, израелтяните прикриват

Последната атака на «неопознати летящи апарати» на автомобил близо до Порт Судан илюстрира продължаващата война в доставката на оръжие в Египет и от там в сектора Газа. През 2009 година бе разбит керван с оръжие и убити над 100 души, а неотдавна египетските граничари завладяха автомобил с оръжие в района на суданско- египетската граница.
За Израел е ясно, че Судан е територията, от която исламисткото движение в сектора Газа се снабдява с оръжие. Израелтяните не се съмняват и за доставчиците – Иран и Йемен. Но тук не става въпрос само за движението ХАМАС, а за широка мрежа за продажба на оръжие, като се започне от Йемен и се стигне до Магриба. И Хамас е само част от тази мрежа. А Източен Судан е слабо контролирана територия, идеално подхождаща за прехвърляне на оръжие.
Убитият преди дни емисар на ХАМАС Абдел Латиф ал- Ашкар израелските средства за масова информация наричат приемник на ликвидирания от израелските служби в Дубай Мабхух / по данни на чуждите телевизии/. Суданският външен министър обвини за това нападение Израел.
Но очевидци разказват за два хеликоптера «Апачи» и няколко взрива, което Израел просто не може да извърши!!! Не може да отправи на такова разстояние хеликоптери, а база за междинно кацане не притежават.
Става дума за друга история. Израелтяните просто отработват възложената им роля да мълчат и да приемат обвиненията. Те прикриват американците, който извършиха и предната атака през 2009 година, действуващи от Етиопия или Йемен. Не изключвам и ликвидирането на Мабхух в Дубай да е дело американците, а израелтяните, като няма какво да губят им предоставиха фалшивите паспорти и израелски имена в тях. Никакви израелтяни няма и нямаше нито в Судан, нито където и да било в този регион. В даденият случай имаме класически вариант на операция по борба с «Ал Кайда», действия като тези в Афганистан и Пакистан.
Израелската роля в ликвидацията е разузнавателна. Навярно притежават отличен агент в редовете на ХАМАС, издал както Мабхух, така и неговия наследник Ашкар. Не изключвам и технологична подкрепа на американците от израелски безпилотните разузнавателни самолети. Няма да се учудя, ако са замесени и суданските специални служби, но това е малко вероятно. Много слаба бе реакцията на суданците, може би заради сегашното благоразположение на Вашингтон към Судан с обещаното сваляне на икономическите  санкции.
От това мога да направя следния извод: САЩ провеждат операции по ликвидация на емисари на ХАМАС, които категорически отричат, а Израел подава необходимата информация и технологическа подръжка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар