"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

сряда, 28 април 2010 г.

Корупция

Корупционен скандал по върховете стана и остава главно събитие в Израел. Миналата неделя , веднага след завръщането на експремиера Ехуд Олмерт от Европа , полицията направи съобщение , че той се явява главна фигура в получаването на подкуп, като е получил 3,5 милиона шекели за строителството на жилищен комплекс "Холиленд" в Йерусалим.
Олмерт не закъсня да се появи на екрана на телевизията и с невинен поглед заяви: "Никога в живота си под каквато и да била форма не съм получавам подкуп" и напомни , че всичките дела, заведени за получаване на подкуп преди са били закрити поради липса на доказателства.Той призна , че е поддържал"Холиленд", защото е считал строителният проект средство за привличане икономическо силно и неортодоксално население в Йерусалим. Но след неговото напускане поста кмет на Йерусалим проекта претърпява значителни изменения, за които той не носи вина.
Дотук всичко е ясно, но нека разгледаме материалите на делото. Прокуратурата разполага със свидетел А /името не се споменава/, който твърди , за придвижването на строителния проект е заплатил подкуп на Олмерт в размер на 3,5 милиона шекели , на бившия кмет на Йерусалим Лопулянски - 2,2 милиона, на Ури Шитрит - 1,3 милиона. Същият е раздал над 30 милиона шекели за придвижване на строителни проекти през последните 15 години.
Всичко започва през 1995 година. Бизнесменът Гилел Черни замисля да разгърне грандиозно строителство и привлича свидетеля А в качеството на консултант, който го убеждава , че да се придвижи някакъв проект са необходими хора с връзки за "оказване на помощ" ,"завоюване доверие"и са необходими "особенни разходи".
Първата жертва се оказва Олмерт, който се оказва "горещ привърженик "на проекта и получава подкуп за покриване на разходите по адвокати за редица дела , заведени през 1996-1998 година. Олмерт може би говори истината, той разглежда това като дружеска помощ, а не подкуп, така мисли и за 600,000 долара, получени от американския гражданин Морис Талански, също и покупката на жилище с милионно намаление.
Поддръжката на Олмерт за проекта "Холиленд" придобива реални черти ....Ако в началото е планирано да се построят 650 квартири, то после се оказват 1015 с увеличение на жилищната площ. Тези изменения са били невъзможни без поддръжката на бившия кмет Луполянски, получил според А 1,3 милиона шекели за създаденото от него дружество "Яд Сара" и още 900,000 за специални нужди. И тук става дума благородни цели, а не подкуп.
Следващо препятствие е главният инженер на града Ури Шитрит, на когото точно в този момент започват крупни финансови неприятности и предложената помощ идва навреме.
Свидетелят А , раздавайки подкупи решава две задачи. Първата - разширява проекта с повече квартири и увеличава печалбата. Втората - намалява данъците, разходите за инфраструктурата и задължението да построи за града 2 детски градини и 3 синагоги.
Възниква следният въпрос : къде са били в това време полицията, данъчното управление, управлението за земята ? На този въпрос А също има готов отговор - високопоставен полицейски служител получава подарък в размер на 300,000 шекела. Тези пари често се изпират чрез обменните бюра и други заведения на "сивата икономика". По такъв начин в един куп се оказват политически фигури, банкери, полиция, градски власти и става ясно защо съдията Хамер окачествява това дело като "най големия корупционен скандал в историята на Израел".
Расследването продължава, привлечени към отговорност са и Шула Закен /началник на канцеларията на Ехуд Олмерт/ ,задържана на летището в Тел Авив след савръщане от САЩ, строителния агент Меир Рабин и други. Стана известно, че в скандала са замесени и председателя на партията ШАС рав Овадия Йосеф, неговия син и снахата, получили средства за поддържане на образователна система на партията.
Сега в политическите, деловите и финансови кръгове гадаят , кой ще е следващия арестуван , защото нови арести без съмнение ще има.

1 коментар:

  1. Колко познато ми звучи това все едно чета сутришните вестници по телевизията. Ахмед Доган е получил като консултант за строежа на язовирна стена ако не се лъжа 1,5 000 000 лева, а той е философ по образование.Непрекъснато се публикуват негови снимки на яхтите му, които обаче не били негови. И да е само той... Надявам се, че поне при вас в Израел наистина има правосъдие а не "кривосъдие" като при нас в България.

    ОтговорИзтриване