"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

вторник, 4 май 2010 г.

Територия за мир

С посредничеството на САЩ тази седмица ще се подновят израелско-палестинските преговори за окончателното решаване на конфликта. Основа на тези разговори са създаването на палестинска държава в " границите от 4.6.1967 година", разделянето на Йерусалим и обявяването му за столица на новата държава, въпроса за бежанците, съдбата на израелските селища на Западния бряг и др.
Двете страни дадоха своето съгласие за разговори без предварителни условия и Арабската лига и Великите сили подкрепиха това начинание.
САЩ трябва да бъдат много внимателни в това посредничество, защото ще възникнат множество проблеми от юридически характер, от това как ще се прочетат резолюции на ООН за определяне на границите и как ще се приложат. Защото граници от 1967 не съществуват !!. Докато между Израел, Сирия, Египет съществуват ясни граници , оставени от Британския мандат над Палестина между териториите на Израел и т.н, "Западен бряг "са неустановени граници от споразумението за прекратяване на огъня през 1949 година. Тези граници не са международно признати.
В Съветът за сигурност на ООН посланника на Йордания на 31 май 1967 година, броени дни преди началото на войната заявява: " Споразумението за прекратяване на огъня от 1949 година не определя граници".ООН приема резолюция 242 , която не фиксира граници. Британският посланник лорд Карадон отбелязва: "Няма определени граници в района, има черта на спиране на огъня". Американецът Артур Голдберг заявява , че " исторически в района няма определени граници".
През септември 1968 година президент Джонсон пояснява , че "връщането в границите от 4.6.1967 година няма да донесе мир , трябва да се създадат сигурни граници, основани на взаимното доверие".
Всички досегашни разговори и програми за мир, тази на Саудитска Арабия от 2002 г.,"Пътна карта" от 2003 г.,и други фиксират граници от 1967 , но те коренно се отличават от тези, установени при прекратяване на огъня през 1949 година. В писмо до Ариел Шарон - министър председател на Израел през 2004 година президента на САЩ Буш пояснява: " Няма съмнение, че при разговорите за установяване на границите ще послужат временните от 1949 година".Сегашният президент Обама в изложението пред ООН в 2009 година не забрави да спомене резолюция 242 на Съвета за сигурност като основа за решаване на конфликта.
Така че двете страни и техният посредник САЩ трябва да бъдат много внимателни в прочита и тълкуването на приетите документи от ООН или да приемат нова формула за териториален компромис.

Няма коментари:

Публикуване на коментар