"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

сряда, 5 май 2010 г.

Корупция 2

Написах, че всички в Израел очакваха нови арести на заподозрени в корупционния скандал "Холиленд" и не сбърках. Миналата неделя бяха арестувани още трима - бившия председател на директорите на най - голямата банка в Израел " Апоалим", Дани Данкнер , бившия началник на Земеделското управление Яков Ефрати и бившия заместник кмет на Йерусалим Поляк.
Против Данкнер бе открито дело в подозрение за различни финансови машинации и при призоването му за даване на показания бе неприятно изненадан, че срещу него е заведено още едно дело, този път за даване на подкуп на Ефрати и други лица за придвижване на неговите строителни проекти.
По версия на полицията Ехуд Олмерт и Ефрати оказват силна подръжка на строителния проект " Холиленд", защото са получили подкуп чрез посредника - бизнесмен Меир Рабин. Именно Данкнер подписва чек за 1,300,000 шекели за "консултация", като голяма част от тази сума отива в джоба на Рабин.Този Рабин е най-тайствената фигура в това дело. Син на председателя на равинатския съд в Тел Авив и племенник на Яков Ефрати помага на много строителни предприемачи да решат проблемите със Земеделското управление. Полицията го подозира в главна роля в изпирането на подкупите чрез пункт за обмяна валута в Бней Брак. Чековете се превръщат в налични и се предават на когото следва.
От своя страна Ефрати е близък съратник на Ехуд Олмерт, помогнал за това назначение. Ефрати се подозира в промяна статуса на земята от селскостопанска в земя за строителство на жилища, от което се спестяват милиони.
Логично следите водят към Олмерт, но да се докаже че е взимал подкупи е крайно сложно. Напомняме, че Олмерт, по версията на полицията лично не е получавал шекели и на неговата сметка не са постъпвали такива суми. Всички суми са били предназначени за покриване на различни разходи от Ури Месер - негов довереник и секретарката Шула Закен. По мнение на полицията същата Закен също не се посрамила да взема подкупи , които не е задължително да долари или шекели. Съществуват ювелирни украшения,недвижимост, различни подаръци. Ето защо тя бе арестувана на летището в Тел Авив веднага след пристигането от Лос Анджелис. Тя и Месер са плащали разходи на адвокати и Олмерт може да твърди , че няма понятие от това и не е знаел, че неговите подчинени са вършили нещо незаконно. В полицията имат сведения, че някои крупни бизнесмени са купували картини от неговата жена Ализа за 100 и повече хиляди шекели и на излизане "забравят" произведението на изкуството. Но значи ли това подкуп ?
В израелската преса се чуват гласове, че в кадециите на Олмерт и Лопулянски и други строителни предприемачи са получавали съвършенно необосновани намаления при заплащане на различни данъци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар