"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

понеделник, 10 май 2010 г.

Палестинска държава през 2011 г.?


Наистина ли е готов Салам Файад да провъзгласи независима Палестина през лятото на 2011 година? Министър - председателят на палестинската автономия е съставил амбициозен план, предвиждаш създаването на политическа и икономическа структура в съответствие на която ще обяви независима Палестина следващата година.
Ако по-рано създаването на палестинска държава се разглеждаше като резултат от договореност с Израел, то сега може да бъде провъзгласена независимост едностранно.
"Идеята се състои в това, че ако до средата на следващата година политическия процес не завърши окупацията, създава се реалност за появяване на държавата Палестина без договорености" - заявява Файяд в едно интервю. През последните месеци се опитва да вдъхне вяра на своите съотечественици, убеждава ги, че създаването на Палестина е неизбежно и единствената пречка са преговорите, които според него, не ще осъществят палестинската мечта. Тази негова идея намира широка подръжка , морална и финансова в Европа и арабския свят. Израел засега се въздържа от коментарии на този план официално, но част от политиците и политическите коментатори изразяват загриженост и предупреждават , че едно международно признание може да доведе до нежелаеми и непредсказуеми последствия.
За разлика от други политически деятели, Файяд постоянно пътува, среща се хората, излага своите възгледи и им предлага да кажат своето мнение. Неговата работа контрастира с дейността на Махмуд Абас, който голяма част от времето е зад граница. Правителството на Файяд контролира малко повече от 40 % от палестинските земи, останалата част остава под израелски контрол. Секторът Газа е в ръцете на ХАМАС от 2007 година.
Самият живот на Файяд е отражение на проблемите. Живее на анексирания от израелтяните Източен Йерусалим като временен жител , заради привилегията , че е женен на жителка на Йерусалим и на няколко месеца трябва да подновява своите документи. Стратегията на Файяд се различава от предишните палестински лидери , които имаха принципа "всичко или нищо". Той е за сътрудничество с Израел и в същото време в противоборство по спорните въпроси. За времето на своето председателствуване съумя да въведе определен ред на Западния бряг, намаля корупцията и се нормализираха икономическите отношения. Съществува прозрачност на финансовата дейност и това довежда до нови инвестиции в икономиката и увеличаване помощта за икономически и социални програми.
Израел не скрива своето доволство от работата на Салам Файяд за установяване на порядък на Западния бряг , спиране на терора и безопасността. Обаче много израелски политици не са доволни от неговия проект. Те считат , че провъзгласяването на независимост без реален политически, икономически и социален контрол ще осложни още повече състоянието. Никъде в своята програма Файяд не споменава сектора Газа, където са на власт ХАМАС.
В отговор на тези аргументи Файяд отговаря, че съзнава трудностите , но е пълен с оптимизъм да реализира своя план. На въпроса , вярва ли той , че е симвом на надеждите на палестинците отговаря: "Като скромен човек по природа , не мога да не отговоря положително".

Няма коментари:

Публикуване на коментар