"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

четвъртък, 27 май 2010 г.

Еврейски войни на тема демокрация

Неотдавна Центърът за изследвания проблемите на мира при университета в Тел Авив публикува резултати от допитване на тема: "Има ли свобода на словото в Израел?", които хвърлиха в паника представителите на левия политически лагер. Данните показаха- голямата част от възрастното население счита, че има прекалено голяма свобода и одобряват наказание за тези, които поддържат санкции на Израел или нейния бойкот.
Реакцията на левите бе шумна и яростна. На първа страница вестник "Аарец" постави :"Израелските евреи поддържат преследването на защитниците на гражданските права!". Професорът от университета в Тел Авив Даниел Бар Тал заявява: " Израелтяните имат грешна представа за демокрацията, просто те са нейни противници!". А сътрудникът на университета Бен Гурион Давид Нюман стига до извода, че резултатите " предизвикват тревога". Израелският институт за демокрация счита тези резултати доказателство за антидемократично общество.
Не останаха назад и представителите на десния лагер.Тяхната реакция се съчетаваше с обвинения за сътрудничество на левите с палестински организации, журнали, форуми, в които се отрича съществуването на еврейски народ, призовават за "една държава за двата народа", считат терора "законно съпротивление", наричат арабите "коренни жители". Десните не се уморяват да цитират заявленията на част от електуалния елит, като ги обвиняват в прекалена свобода, носеща вреда на еврейския народ:
Покойният професор Лейбович наричаше Израел "юдейско- нацистка държава",
Моше Цимерман професор при Еврейският университет твърди, че "сред еврейската публика има индивиди, които без всякакво съмнение са копие на германските нацисти",
Шломо Занд, /за който писах по- рано/ твърди: "В Германия интелектуалците от юдейски произход, под влияние на немският национализъм взеха и измислиха еврейския народ",
Сътрудникът на университета Бен Гурион Орен Йифтахел е уверен , че бедуините са коренния народ на Израел,
Зеев Щернхел дава съвет на палестинците за усъвършенствуване на тяхната борба, като насочат усилията си към " незаконните селища на палестинска земя",
Ади Офир пише:" окупацията и апартейда са надвиснали над Израел",
Представители на академичният елит Неве Гордон, Анат Матар, Илан Папе многократно се присъединяват към бойкота на собствените учебни заведения и с ентусиазъм възхваляват "правото дело на палестинския народ" и насочват студентите да се присъединят към антиизраелските организации " в защита на мира.
Десният спектър на политиката счита, че голямата част от елита се придържа към тези принципи. Това е тяхно право, но не може с лека ръка да се посяга на устоите на държавата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар