"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

събота, 3 юли 2010 г.

Палестина 2060 г.


Лоша година се случи за ултраортодоксалните евреи: отначало бяха стълкновения с полицията по повод откриването на паркинг, който работи в събота, след това се противопоставиха на работата на фирмата "Интел", също работеща в събота, демонстрираха, палеха кошове на боклук и израелски флагове в деня на Независимостта, крадяха и укриваха трупове, за да не се прави патологическа експертиза, появиха се автобуси, където мъжете и жените седят отделно, а сега направиха опит за разделяне на девойки в едно училище на сфарадим и ашкеназим. Открито се противопоставят на служба в армията, не искат Конституция.
Не минава ден в пресата, радиото и телевизията да не се коментират действия , изстъпления и насилия на част от ултраортодоксалните евреи. Радиожурналистът Габи Газит в течение на няколко минути непрекъснато ги ругаеше, наричаше ги пиявици и паразити на обществото.След това го последва кмета на Тел Авив Рон Хулдай, заявяващ, че цялото общество работи за тях, което създава социални и икономически проблеми. Той остро критикува цялата система на ултрадортодоксалното образование, която получава финансиране от държавата, но не преподава математика, физика, английски език и др. Децата изучават ТАНАХ, ТАЛМУД, МИШНА и всичко това на държавна сметка, не придобиват професия, не могат да намерят място в обществото и след това получават ежемесечни помощи.
Тези изказвания предизвикаха истерия сред религиозните авторитети и политици, които ги окачествиха като "расистки, разгарящи ненавист и антирелигиозни настроения". Редовите членове на религиозната община не се трогнаха от тези заявления, продължават да вярват, че математика след 4 клас не е необходима, изучаването на точни науки води към грях!!
Миналата седмица Израел се събуди с нова заплаха, този път 100,000 души в "черно" демонстрираха в Йерусалим срещу решение на Върховния съд и показаха растящата популация на религиозните фундаменталисти. Ултраортодоксията в юдаизма надига глава, настойчиво търси и намира празно пространство в светската демокрация и заплашва нейните устои.
Преди месец бе публикувано изследване на професора Бен Давид за причините на бедността в Израел. Според него най - проблематични сектори на израелското общество са арабския и ултраортодоксалния. 27% от мъжете араби и 65 %/!/ от религиозните не работят. Увеличават се семействата, получаващи помощ и държавата след известно време не ще може да носи това бреме. Единствената възможност е реформа в религиозното образование, за да се намали разликата между двете образователни системи.
Малко са проблемите на Израел с палестинците и съседите Египет,Ливан,Сирия, но сега към тях се прибавят и от собствените граждани. Сред религиозните се засилва чуството, че стават мнозинство в страната и от тук идва усещането, че не е нужен компромис със светското население. Статуквото между религия и държава, пазено дълги години е на път да се разруши.
Не ми се ще да пророkувам, но ако така продължава след още 50 години на територията на тази многострадална земя ще има 4 държави:
  • Хамастан - на територията на днешна Газа и ще се управлява от същите. които управляват днес. Границите на тази държава вече са почти признати от международното общество. Имат знаме и герб, ползват се с подкрепа и симпатия в цял свят. Ще продължават да получават финансова и икономическа помощ и не важно как - по суша, по море или чрез подземните канали на границата с Египет.

  • Фатахланд - на територията на Западният бряг на р.Йордан. Знаме и герб вече имат и може би накуцваща демокрация. Прокрадва се идеята за държавни учреждения и даже собствена валута - лира палестинска. Ще бъде истинско чудо, ако не се обърне на диктатура. Палестински бежанци не ще пристигнат, а присъединяването на израелските араби към своите братя е неясно и доста съмнително!

  • Хадерланд - страна, в която ще управляват ултраортодоксални евреи и територия Йерусалим, Бней Брак и някои други населени места. Знаме няма да имат, заради омразата към този символ от миналото. Но ще имат Висш съд за справедливост, който ще въвежда галахическото право, по подобие на шериата на съседите, ще им гарантира липсата на всички "отвратителни" елементи на светския живот. Няма армия, няма полиция, живеят на подаяния от богати американски евреи и след привършване на доларите ще поискат да се присъединят с майката Израел под формата на религиозна автономия.

  • Израел - ще продължава да съществува с непризнати граници. Ще продължат да съжителстват леви и десни, привърженици на свободния икономически и финансов пазар и такива със социалистическа душа, кибуците вече ще се броят на пръсти, няма да има стремеж за анексия на чужди територии, защото няма да има желаещи да се заселят там. Историята с израелската атомна бомба все още ще е строго пазена тайна.

Оптимистично, нали!

Няма коментари:

Публикуване на коментар