"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

понеделник, 12 юли 2010 г.

Какво ще стане ако убият шейх Насралла?


Заплануваното пътуване в Турция на генералният секретар на "Хизббала" може би ще се отложи. В ливанската преса се появиха статии с предупреждение, Израел да не се опитва да ликвидира своя враг от север, както направи с Абас Мусауй /водач на Хизббала преди Насралла/ Имад Мунгие и Махмуд Мабхух от "ХАМАС" в началото на годината.През февруари 2008 в Дамаск бе ликвидиран Имад Мугние,"министър на отбраната" на Хизбалла, формално втори човек след Насрала. 2009 година пък бе последната на генерала от сирийската армия Мохамад Сулейман, отговарящ за военните доставки за Хизбалла и ядреното сътрудничество с Иран и Корея. Израелските специални служби разбиха керван с оръжие в Судан и завладяха кораба "Франкоп"с оръжие за Хамас.За своята 63 годишна история Израел се явява непредсказуем, често постъпващ въпреки логиката на своите съседи.
Нека си припомним, как бе ликвидиран Мусауй. През февруари 1992 година палестински терористи проникват във военна база на израелската армия близо до Ливан, убиват трима спящи войници и се скриват. Израелският МОСАД бързо отговаря на предизвикателството и след ден с ракета, пусната от хеликоптер унищожава тогавашния лидер на "Хизббала" и неговото семейство.
В Израел бяха доволни и разглеждаха тази ликвидация като демонстрация на своята сила и могъщество. Това убийство обаче стана пример за стратегическа грешка и се превърна в бумеранг. Ликвидацията на Мусауй доведе до ескалация на военните действия и безпрецедентен обстрел на северните територии на Израел, не закъсня и терористическия акт в посолството на Израел в Буенос Айрес. От друга страна, начело на "Партията на Бога" застана човек, настроен още по-войнствено. Веднага шейх Насралла заяви: "Близките дни ще покажат, че ликвидацията на Мусауй бе грамадна грешка на ционистите". Силен и влиятелен в Ливан и арабския свят, шейх Насралла живее под голяма заплаха за ликвидиране, сравнима с преследването на водачите на "Ал Кайда". Появяването му пред публика се чете на пръсти, общуването със своите хора и света е предимно на екрана на телевизора. Неговото местонахождение е тайна номер 1 в Ливан.
Израелтяните полагат максимум усилия за да го проследят и успяват в последните месеци да го засекат два пъти - в Бейрут и по време на пътуването му в Сирия през февруари. Не го ликвидират, защото е обграден от много хора, предимно деца. В Ливан са убедени, шанс за ликвидация ще има и тя ще изкупи всички поражения на израелтяните.
Такава ликвидация ще бъде огромно сътресение за "Хизбалла", но не ще е смъртоносно, защото шиитската организация е добре структурирана. Убийството на шейха ще предизвика взрив на ливанската граница и това насилие ще се придвижи и в Палестина. Ако убийствата на Мусауй и Мугние доведоха до ескалация, то гибелта на Насралла ще доведе до война. Той може да въвлече Ливан в нова война ,може да го направи и след своята смърт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар