"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

събота, 17 юли 2010 г.

Дългите уши на Израел

Шпионски скандал с името на израелския МОСАД се раздуха в Ливан.В пресата е пълно с коментари, анализи и съобщения за арестуването на 120 ливански граждани, обвинени в сътрудничество с Израел, 56 от които чакат съд, останалите се разследват.
Главен подозреваем е отговорен техник от фирмата"Алфа", отговарящ за нормалната работа на повече от 650 телефонни станции. Още в началото на разследването Ширбил Кизи признава, че работи за Израел от 1996 година и е организирал подслушването на генерали от ливанската армия, членове на правителството и парламента, в това число на президента Сулейман / тогава началник на Генералния щаб на ливанската армия/. Като негов помощник се посочва холандската гражданка Хайнке Потер - отговорен служител на фирмата "Алфа",успяла да напусне Ливан часове преди да бъде арестувана.
Хасан Фадалла - член на парламента от "Хизбалла" е убеден, че "не става дума само за "Алфа". В шпионаж са замесени и други фирми, които нанасят вреда на националната сигурност. Израелтяните събират информация не само за Ливан, но и за Сирия, Хизбалла, Исламски джихад, Хамас и палестинците. В резултат на послушването, Израел успя да осъществи ликвидирането на неудобни нему политически лидери".
В Израел са недоволни от разкриването на шпионската мрежа, като обвиняват своят стратегически партньор - САЩ, че предостави съвършенна апаратура на ливанското разузнаване за разследване убийството на Харири. Ливанците не откриха убийците на министър- председателя, но успяха да заловят израелските шпиони и да удържат малка победа над всемогъщия МОСАД.

Няма коментари:

Публикуване на коментар