"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

събота, 14 август 2010 г.

Арабско гето


В арабското село Валаджа, разположено на границата между Йерусалим и Западния бряг живеят 2000 палестинци. След войната през 1967 година селото влиза в границите на Източен Йерусалим, но неговите жители получават лична карта, като живеещи на Западния бряг. В резултат възниква абсурдната ситуация, при която стотици се оказват незаконни жители в собствените домове.
За строителство и разширение на домовете жителите на Валаджа са длъжни да получат разрешение от Министерството на вътрешните работи, но план за строителството не съществува. И понеже няма план палестинците строят нелегално. За десетилетия възникват нови домове и обществени сгради, а сега властите вземат решение за разрушаване на всичко построено, което пречи за довършване на стената за безопасност. На същата тази стена пречат и стотици маслинови дръвчета!
Влизането и излизането от селото е възможно само на един КПП. Строежът на стената преминава съвсем близко до домовете и ги ограничава в достъпа до земеделските участъци и гробовете на предците.
Някой ще каже, че бедственото положение на палестинците е резултат от положението в областта на безопасността. Други, че това е системен план за ликвидация на поредно арабско село. Трети ще отдадат това на бюрокрацията в израелските държавни учреждения. Но на жителите на Валаджа не ще стане по-леко, те се задъхват от безнадежност и отчаяние, превръщат се в хора без земя и бъдеще в родното село.
Израелтяните считат, че стената за безопасност ще ги защити от набезите на терористите, но в такъв вид, в който се строи тя подкопава техните морални норми и позиции в света.
Създаването на непоносими условия за палестинците, отказа на разрешения за строителство, събарянето на домове, лишаването от израелска лична карта, и накрая изграждането на стена, опасваща селото от всички страни е повод да се твърди, че Израел е окупатор и се старае със сила да изхвърли палестинците от родната земя.
Или може би има връзка между митарствата на палестинците и близкото еврейско селище Гиват Яел, където се предвижда строежа на 1200 нови домове?
Става въпрос за живи хора, чийто ежедневие се превръща в изпитание, без здрав морал и смисъл. Стената превръща селото в гето, този път арабско.

Няма коментари:

Публикуване на коментар