"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

вторник, 3 август 2010 г.

История с география

В светлината на събитията в Газа с тъй- наречените "флотилии за мир" и обвиненията , че Израел е превърнал сектора в "затвор под открито небе", няма да бъде излишно да си спомним какво направиха турците през 1974 година в Кипър.
Отношенията между Турция и Израел, до скоро сърдечни и приятелски, претърпяха изменения след идването на исламистите на власт. След военната операция на израелската армия срещу ХАМАС през зимата на 2009 година министър- председателя на Турция Реджеб Ердоган гневно и рязко осъди Израел за "нечовешките действия, способни да доведат до самоунищожение" и намери сили да привлече на своя страна даже и Бог: " Аллах ще накаже тези, които нарушават правата на невинни хора".
Словестни нападки и оскърбления получи и президента на Израел Шимон Перес по време на икономическия форум в Давос, последен акорд в тази шумотевица бе отзоваването на турския посланник от Тел Авив.
Но моят въпрос е - колко по "жестоки и безчовечни" са действията на израелската армия сега ,пред действията на турската армия в Кипър тогава, през 1974 година?
По време на нахлуването на турската армия в Кипър е използван напалм, по данни на Minority Rights Grouo International. Израелтяните в Газа използуваха предимно конвенционално оръжие и се стремяха да сведат до минимум жертвите сред мирното население.Само в няколко случаи използуваха фосфорни бомби, забранени от Женевското споразумение.
Окупацията на северната част на Кипър се съпровожда от етническо почистване. Израел само направи "етническа чистка" на своите граждани, принудително изсели 8000 души от еврейските селища в Газа.
Завладяването на Северен Кипър принуди бягството на кипърските гърци и създаде Турска република Северен Кипър като турска колония / част от българските турци, напуснали България през 1989 година са заселени на острова/. В отличие от това сектора Газа има пълна автономия и провежда независима политика.
Причината, заставила Израел да извърши военна операция в Газа е не подчинение на Газа, а защита на своите граждани от непрекъснатия обстрел на еврейски селища в близост до сектора. Турция въвежда своята войска, не за да защитава своите граждани , а за създаване на плацдарм за своята агресивна политика.
Турция провежда политика на колонизация на гръцките земи, без надежда някога гърците да си ги получат обратно. През 1973 година турската община е 120000 души, сега наброява повече от 160000. В секторът Газа не останаха евреи.
Турците построиха стена , отделяща северната и южната част, а израелтяните направиха стена, защищаваща от нахлуване на терористи и самоубийци.
Турците направиха Фамагуста - "град- призрак". Израелтяните съкрушиха Кунейтра на Голанското плато в "град- фантом". След превръщането му в руини , града е предаден на сирийските власти, но по политически причини не е възстановен и заселен.
Сравнението не е в полза на Турция, но преди да обвиняват и злепоставят да бяха погледнали в собствения двор. Израелтяните също има от какво да се срамуват. Или както казват - "всички са маскари!"

1 коментар:

  1. Благодаря за статията. На същото мнение съм че Ердоган е като крадеца който вика дръжте крадеца.

    ОтговорИзтриване